Javna razprava izoblikovala šest prometnih ciljev

datum: 17.10.2016
kategorija: Novice

Po dveh javnih razpravah in delavnicah o celostni prometni strategiji občine se je za zdaj izoblikovalo šest ciljev. To so izboljšanje varnosti za hojo ter nove in bolj varne poti za kolesarjenje v celotni občini, na področju javnega prevoza vzpostavitev linij in voznih redov, v središčih naselij pa omejevanje in nadzor parkiranja, manj parkirišč na račun javnega odprtega prostora ter bolj umirjen promet v središčih naselij in v stanovanjskih območjih. Tem je bila ob koncu dodana tudi obvozna cesta, ki bi razbremenila promet iz idrijske smeri.

Delavnice, ki je potekala na Lavričevem trgu, so se udeležili predvsem mimoidoči dijaki, starejši prebivalci in mamice z mlajšimi otroki. Ti so se sprehodili po letalskem posnetku mestnega središča in na njem označili svoje vsakodnevne poti, ki so bile različno obarvane glede na vrsto mobilnosti. Končna slika zemljevida je pokazala, da je bila večina mimoidočih, ki je sodelovala v delavnici, pešcev in kolesarjev.

cps17Delavnici je sledila razprava, na kateri so udeleženci skupaj s strokovnjaki Ljubljanskega urbanističnega zavoda ter Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije iskali in oblikovali različne cilje, rešitve in načine za dolgoročno trajnostno ureditev prometa v občini (boljša pretočnost motornega prometa, večja uporaba javnega prevoza ter povečanje kolesarjenja in pešačenja). Udeleženci razprave so glasovali za tiste, ki se jim zdijo najpomembnejši. Ob tem se je pestra debata razvila predvsem okoli prometnih izzivov, za katere udeleženci menijo, da so potrebni še posebne pozornosti, saj so trenutno najbolj zapostavljeni. Udeleženci so se strinjali, da je najbolj podhranjen javni promet, saj ne le, da ga je treba izboljšati, pač pa so mnenja, da ga je potrebno na novo vzpostaviti. V obstoječi obliki namreč ne zadošča osnovnim potrebam uporabnikov.