Mlinotest z boljšimi pogoji za vipavske kmete

datum: 22.02.2017
kategorija: Novice

Že pred letošnjim začetkom sajenja koruze je ajdovska družba Mlinotest povabila domače pridelovalce k pogodbenemu sodelovanju in jim ponudila boljše pogoje odkupa. Mlinotest ponuja za koruzo poltrdinko vsaj 13 odstotkov višjo ceno glede na tržno ceno koruze zobanke, samo pridelovalcem v Vipavski dolini pa krijejo tudi strošek semena. Za odkupljene količine Mlinotest zagotavlja 30-dnevni plačilni rok.

S koruzo poltrdinko imajo sicer več izkušenj pridelovalci iz severovzhodne Slovenije, kjer je Mlinotest ob lanski žetvi odkupil večino potrebne koruze, vendar v Mlinotestu ocenjujejo, da ima tudi Vipavska dolina dober potencial za pridelavo kakovostne koruze. Vsaj takšne so izkušnje iz lanskoletnega odkupa, ki pa je bil količinsko šibak. V Mlinotestu želijo količine doma pridelane hrane povečati, zato kmete spodbujajo z različnimi ugodnostmi. S pridelovalci bo Mlinotest podpisal pogodbo o zagotovljenem odkupu in višji odkupni ceni od tržne, zagotavlja jim tudi 30-dnevni plačilni rok. Pogoj pa je, da kmet s priporočenimi hibridi zaseje najmanj tri hektarje površin.

Strateška usmeritev razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva do 2020 ima za cilj povečanje pridelave poljščin v Sloveniji, povečanje odkupa žit za mletje ter vzpostavitev korektnih odnosov med deležniki v verigi od pridelovalcev do prodajalcev. Tudi za Mlinotest so kakovostne vhodne surovine slovenskega porekla zelo pomembne, med njimi je tudi koruza. Zato so skupaj s pospeševalno službo povabili pridelovalce poljščin v Vipavski dolini k setvi koruze poltrdinke in jim zagotovili odkup pod vnaprej znanimi pogoji.