Koledar dogodkov

Dogodek: Fotografska razstava Poti po Angelski gori

Datum: 08.06.2017 - 31.08.2017

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Staro mestno jedro Kastre

Organizator: FD Veno Pilon

naslovnica.jpgGora, kraški svet s številnimi  dolinami, brezni, ogradami,  z malo obdelovalne zemlje, ki omogoča le skromno živinorejo.
Naseljevanje  te »votle gore«, skozi katero je moč videti Vipavsko dolino, se je pričelo v začetku 17. stoletja, ko so kriški grofje poslali svoje oglednike, da bi ocenili kakšne so možnosti izkoriščanja gozda in divjadi v njem. Vesti so bile ugodne, zato so kriški grofje pospeševali stalno naselitev tega območja. Najemniki so si svoje parcele ogradili s kamenjem, ki ga po Gorjanskih travnikih ne manjka. Gora je tako prepredena s kamnitimi zidki ali »grubljami«, ki ji dajejo svojevrsten in zanimiv videz.
 
Predmeja – Otlica – Kovk -  Pot po Angelski gori
 
Predmeja je ime dobila po legi pred gozdom, ki mu domačini pravijo meja. Naselje se nahaja na nadmorski višini od 850 m do 1031 m, kjer leži zadnja domačija. Je izhodišče za pohod na Čaven in Golake. Tu  se nahaja tudi jama Ledenica, v kateri so nekoč domačini lomili led in ga razvažali daleč naokrog. Ob gozdarski hiši na Predmeji je postavljeno spominsko obeležje Jožefu Resslu, ki je sicer znan kot izumitelj ladijskega vijaka, v teh krajih pa se je izkazal kot gozdar. Trasiral je tudi prvo cesto od Slokarjev skozi Mačji kot in dalje v Trnovski gozd
 
Otlica, je naselje, ki je znano po naravnem oknu, luknji v skalnatem grebenu, skozi katerega se odpira pogled v Vipavsko dolino. Otliško okno je odprtina v koralnem jurskem grebenskem apnencu. Naselje sestavljalo razloženi zaselki z zanimivimi imeni, Sibirija, Kitajska, Kurja in Cerkovna vas ter okoliške samotne kmetije. Pomembnejši dejavnosti za tu živeče so gozdarstvo in čipkarstvo.

Naprej po cesti proti Colu pridemo v razloženo naselje Kovk.  Sredi vasi se dviga Sinji vrh (1002 m), od koder seže pogled po celi Vipavski dolini vse do Benetk in Istre. Tu se je razvil kmečki turizem, ki poleg razgleda svojim obiskovalcem ponuja odlično domačo hrano. Blizu kmetije najdete opuščene vodne zbiralnike nekdanjega vodovoda ter repliko s slamo krite Šrgalove hiše, ki hrani bogato etnološko zbirko.

Popotnika premami tematska Pot po Angelski gori , ki  je zasnovana krožno, kot ogrlica, na kateri so nanizani biseri narave in dela človeških rok.
So duh časa in zelo nazorno prikazujejo večno prilagajanje človeka naravi, njegovo odvisnost in možnost sobivanja tudi v ostrih in težavnih, toda čarobno lepih razmerah matere Gore.

Pravijo, da so Gorjani otroci kamna in vode. 

V imenu FD VENO PILON

Erna Furlan