Koledar dogodkov

Dogodek: Razstava likovnih del dijakinj in dijakov: NI : UI = ?

Datum: 12.04.2018 - 06.05.2018

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Pilonova galerija Ajdovščina

Organizator: Pilonova galerija Ajdovščina

razstava dijakinj in dijakov SŠ v pilonovi galeriji.jpgV Pilonovi galeriji bo od četrtka, 12. aprila 2018 na ogled razstava del dijakinj in dijakov 1. a in 1. b Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina. Projekt, ki ga v Pilonovi galeriji v sodelovanju s SŠ Ajdovščina izvajamo že več kot desetletje, se je pod mentorstvom prof. likovne umetnosti Damjane Plešnar ter kustosinje Tanje Cigoj začel odvijati med razstavo Milena Lah, kiparka (9. 6.–1. 10. 2017). Tokratna likovna delavnica je poiskala navdih v delih umetnice, ki je s svojimi kiparskimi deli je presegala tako prostor kot čas, ter slednjega doživljala kot pojav dogodkov, ki potujejo skozi včeraj, danes in jutri. Njena skulptura Vrata v tretje tisočletje iz kiparske vizije »Velebit« (1985 ̶1995) je sodobnike izzivala k samoizpraševanju o pripravljenosti na vstop v novo, v  tisočletje, v katero so se rodili naši razstavljavci.

Rdeča nit zgodbe, ki so jo dijaki razpletali med potekom delavnice, se je razvila skozi razmišljanje o času, o danes in jutri. Od tod se je porodil tudi naslov razstave, ki zastavlja vprašanje, v kakšnem odnosu in razmerju sta naravna inteligenca (človek) in umetna inteligenca (stroj). Razmišljali smo o bliskoviti naglici razvoja tehnologije (navidezna resničnost, umetna inteligenca, robotizacija…), ki danes s svojimi izboljšavami in izumi posega tako na poslovna kot tudi na osebna področja življenja ter kaj nam prinaša jutri.  Nastala dela dijakinj in dijakov so tako refleksije generacije, ki ta razvoj doživlja in samoumevno posega po njegovih dosežkih. Dijaki so, skupinsko ali individualno, ustvarili 22 del, v katera so položili svoja videnja, gledišča, stališča in razumevanja zastavljenega vprašanja.

V razstavo nas bodo na odprtju z uvodnim programom popeljali dijakinje in dijaki Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina.

Ob razstavi smo v Pilonovi galeriji izdali tudi zgibanko z reprodukcijami del, s spremljajočo besedo Andreja Rutarja, ravnatelja SŠ Ajdovščina, Damjane Plešnar, prof. likovne umetnosti ter kustosinje Tanje Cigoj. Fotografija in oblikovanje spremljajočih publikacij sta delo Primoža Breclja.

Na ogled razstave NI : UI = ?, ki je za vse obiskovalce brezplačen, vas vabimo do nedelje, 29. aprila 2018

 

Pilonova galerija Ajdovščina

Prešernova ulica 3, 5270 Ajdovščina

T +386 5 368 91 77

pilonova.galerija@siol.net

www.venopilon.com

 

Odpiralni čas:

torek – petek, od 9. do 18. ure; sobota, nedelja, od 15. do 18. ure; ponedeljki in petek, 27. aprila: zaprto.