Koledar dogodkov

Dogodek: Razstava: "Če slučajno še ne veš: intelektualna lastnina za vsakdanjo rabo"

Datum: 25.09.2018 - 19.10.2018

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Avla Dvorane prve slovenske vlade

Organizator: Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju z Občino Ajdovščina

Akrapovič.JPGTehniški muzej Slovenije bo v okviru Noči raziskovalcev 2018 "Noč ima svojo moč" v avli Dvorane prve slovenske vlade postavil razstavo o intelekturalni lastnini. 

Občasna razstava, ki je nazadnje krasila Krakovski nasip v Ljubljani, na poljuden način prikazuje zanimivosti iz sveta patentov, modelov, znamk, pojasnjuje avtorske pravice in kaže primere iz tehniške zgodovine. Glavni cilj postavitve je seznaniti mimoidoče z vlogo intelektualne lastnine v njihovem vsakdanjem življenju, s posledicami zlorabe ter pozitivne učinke njenega spoštovanja.

Telefon Iskra eta, foto Marko Cotič Trojer Na razstavi predstavljamo 20 kratkih zgodb, in sicer med drugim pojasnjujemo, kdo je bil prvi lastnik avtomobila na Kranjskem, ali je bil res Slovenec predlagatelj prve poštne znamke, kateri slovenski izdelek je bil najbolj kopiran, ali je bil Michael Jackson lastnik patenta ter ugotavljamo, kako se sliši zvočna znamka. Vse odgovore lahko mimoidoči poišče na razstavi Tehniškega muzeja Slovenije in Urada RS za intelektualno lastnino »Če slučajno še ne veš: intelektualna lastnina za vsakdanjo rabo«.

Razstava je plod sodelovanja med Tehniškim muzejem Slovenije in Uradom RS za intelektualno. 

razstava intelektualna lastnina Urad RS za intelektualno lastnino deluje  od leta 1991. V tem obdobju je bilo pri Uradu registriranih skoraj 42.000 znamk, 2.300 modelov in podeljenih 38.500 patentov. Urad prispeva k spodbujanju ustvarjalnosti in inovativnosti, učinkovitemu in mednarodno primerljivemu sistemu varovanja intelektualne lastnine, razvoju kulture in gospodarstva, povečanju konkurenčnosti in izboljšanju kakovosti življenja.

Tehniški muzej Slovenije je največji slovenski muzej, ki se nahaja v idiličnem okolju v Bistri, le 20 km iz Ljubljane. V nekdanjem kartuzijanskem samostanu so na ogled številne stalne in občasne razstave s področij tehniške dediščine.

Noč ima svojo moč - oglas Razstava je del aktivnosti, ki jih Tehniški muzej Slovenije izvaja v okviru evropskega projekta »ICYDK« s podporo Urada Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO). Ime projekta  izhaja iz kratice ICYDK, ki je popularni akronim za frazo »IN CASE YOU DID NOT KNOW« (Če slučajno še ne veš).

Glavni namen in cilj projekta je ozaveščanje mladih o intelektualni lastnini, vpliv na ravnanje in vedenje mladih ter njihovo vrednotenje in dojemanje intelektualne lastnine, spoštovanje avtorskih pravic in prepoznavanje zlorab, še posebej v digitalnem okolju, v katerem mladi delujejo in vedno bolj živijo ter spodbujanje kreativnosti in inovativnosti mladih v praksi ter spoznavanje vloge intelektualne lastnine pri tem.

Lepo vabljeni!