Koledar dogodkov

Dogodek: Predstavitev ponatisa knjige Nace ima dolge tace

Datum: 11.12.2018
Ura: 18:30

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Organizator: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

knjiga nace ima dolge tace Številni mladi starši in njihovi nekdanji učitelji se spomnijo knjige za predšolske in šolske otroke z naslovom, ki gre v uho: NACE IMA DOLGE TACE.

Izšla je pred 22 leti in je že dolgo ni več dobiti. Zato se je Lavričeva knjižnica odločila za ponatis knjige, ki je nastala na območju planote Gora, Zgornje Vipavske doline ter njenega obrobja. Javnosti jo bomo slovesno predstavili v torek, 11. decembra ob 18.30.

Za izid nove knjige NACE IMA DOLGE TACE se je Lavričeva knjižnica odločila, ker je prvi natis knjige pošel v večini knjižnic ali so izvodi zaradi pogoste uporabe v slabem stanju, s tem pa tudi uresničuje ohranjanje skupnega spomina. Knjiga je nastala skozi neposredni stik s pripovedovalci, katerih besede so se prelile v knjižne strani, namenjene predšolskim in šolskim otrokom, njihovim staršem, vzgojnim in izobraževalnim ustanovam. V prvem natisu je izšla leta 1996, zbiranje gradiva pa je pod mentorstvom FRANCA ČERNIGOJA potekalo že prej. Nova izdaja ni samo ponatis izpred desetletij – dopolnjen in »prečiščen« Nace je to! Povsem novi sta dve poglavji, nekatera poglavja iz prejšnje knjige so bogato dopolnjena, nekatera pa združena (prstne igrice in igrice z roko) ali premetana (izštevanke), nekaj enot je izpuščenih. Kdor bo knjigo vzel v roke, bo najprej opazil ilustracije SILVE KARIM, ki je Ilustrirala že prvega »Naceta …«, za novo izdajo pa je vse ilustracije narisala na novo … Knjigo sta na pot tudi tokrat pospremila dr. JANEZ BOGATAJ in DUŠICA KUNAVER. Kot pred 22 leti bodo na predstavitvi nastopili učenci OŠ Otlica pod vodstvom IVICE VIDMAR.