Koledar dogodkov

Dogodek: Eva Petrič: performans Presajeni raj (Eden transplanted)

Datum: 15.12.2018
Ura: 19:00

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Dvorana prve slovenske vlade Ajdovščina

Organizator: Zavod Fluvium 7

Zavod Fluvium 7 in Zavod Minno s podporo Občine Ajdovščina organizirata

Eva Petrič: performans Presajeni raj (Eden transplanted) pogovor z umetnico Evo Petrič in dr. Erikom Brecljem, ki ga bo vodila Maja Doljak Marinkovska, 

v soboto, 15. 12. 2018, ob 19. uri,  v Dvorani Prve slovenske vlade v Ajdovščini. 

Eden Transplanted, foto Alison Begala.jpgEva Petrič je svetovno priznana, v Sloveniji rojena multimedijska umetnica in pesnica, ki v polju performansa, videa in instalacije ustvarja na Dunaju, v New Yorku in v Ljubljani. Za svoje delo je bila večkrat nagrajena tako v slovenskem kot v globalnem merilu. Presajeni raj(v izvirniku Eden transplanted)je performans, nastal ob 50-obletnici prvega uspešnega bypassa in prve uspešne presaditve srca v človeku, ki predstavlja umentičino doživljanje srca kot sedeža intime in gonila življenja. Performans, ki ima za podlago njene avtorske video projekcijo, poezijo, zvok in čipkasto instalacijo, je Petričeva ustvarila na podlagi sodelovanja s pomembnimi svetovnimi znanstvenimi institucijami: the Foundation Favaloro Buenos Aires; Medicor Izola, Medicinska fakulteta v Ljubljani; the AKH – Vienna University Clinics) in ESA- the European Space Agency ter CERN, the European Nuclear Research Centre. Za ta namen je celo prisostvovala transplantaciji srca, kjer je tudi pridobila »gradivo« za svoj izdelek.

Performansu bo sledil pogovor z vsestransko umetnico in kirurgom dr. Erikom Brecljem na temo srca, srčnosti in emocij, ki ga bo vodila pobudnica projekta, direktorica Zavoda Fluvium 7 Maja Doljak Marinkovska. Ajdovskega domačina dr. Breclja širna Slovenija pozna kot izvrstnega kirurga in aktivista, tokrat pa ga bomo spoznali v drugačni luči, skozi prizmo umetnosti, znanosti in njunega presečišča. Pogovor med Umetnico in Kirurgom je zagotovo prej izjema kot pravilo tako v sferi umetnosti kot medicine in kot tak predstavlja aplikacijo umetnosti v nek nov kontekst: je njena aktualizacija, je nova paradigma uporabe in gledanja na umetniško ustvarjanje.

Presajeni raj bo v Ajdovščino pripeljal vonj po dogajanju v svetovnem kulturnem centru, saj je v New Yorku prejel nagradi BEST ART PERFORMANCE in BEST CHOREOGRAPHY na gala zaključni prireditvi Festivala United Solo v Theater Row na Broadwayu (na isti prireditvi je posebno nagrado prejel sloviti Michael Moore za njegov  'one man show' The Terms of my Surrender). Inovativen je v svetovnem merilu, saj združuje znanost in umetnosti, natančneje segment zdravstva in performansa, ki izdelku dodaja tudi družbeno angažiran naboj v smislu promocije zdravja.

Eva Petrič o performansu:

Vaše srce, moje srce… utripati začne približno tri tedne po spočetju in se ne ustavi, vse dokler -  dokler obstajamo. Do konca dolgega življenja človeško srce proizvede do tri in pol milirjade utripov. Vaše srce, moje srce…bije še naprej, tudi ko ga ločimo od telesa, saj ima svoj lastni električni impulz. Utripa lahko, dokler ima dovolj kisika.

Notranjost človeškega srca, organa, ki ga poganjajo kri – pa tudi emocije in ga zato imamo za domovanje emocij in intime, sem prvič videla v Buenos Airesu, kjer sem imela priložnost opazovati operacijo na srcu na kliniki Fundacije Favalore, ki jo je pred mnogimi leti za neprivilegirane ustanovil dr. Rene Favaloro, kardiolog, ki je pred 50 leti opravil prvi uspešni koronarni srčni obvod.

Srce sem nato znova videla na Dunaju, v največji avstrijski bolnišnici AKH, izvzeto iz telesa umrlega in pripravljeno za presaditev v drugo telo, čakajoče v posebni posodi.

Bi bilo naše srce mogoče presaditi na drug planet?

To je ena od tem mojega performansa Eden transplanted – transplantiranja raja in mitohondrijske Eve, ko bi razmere za življenje na našem planetu postale neznosne.  

Zahvaljujem se MC Medicor za možnost, da sem se lani ob 50. obletnici prve presaditve človeškega srca in prve uspele operacije srčnega obvoda lahko s performansom ob Svetovnem dnevu srca zahvalila za zaupanje raziskovalcem in zdravnikom v bolnišnici AKH na Dunaju, v kliniki Fondacion Rene Favalore v Buenos Airesu, v MC Medicor v Izoli, na Univerzi na Dunaju in Inštitutu za anatomijo MF v Ljubljani, v Cernu v Ženevi in v Esi v Nordwijku – vsi ti so mi omogočili, da sem srce in naš obstoj tu in v vesolju doživela na način, ki marsikomu ni dostopen.

  Hvala koreografinji Janis Brenner  iz New Yorka za prevod utripa srca v gibanje, Oliverju Zehetnerju za njegov glas, Matiji Strniši, ki mi je dovolil, da sem njegovo glasbo vgradila v svojo in Joachimu Lotharju Gartnerju za njegovo kritično oko.     

Prisrčno vabljeni!