Koledar dogodkov

Dogodek: Andrej Perko, Mi hočemo živeti

Datum: 14.12.2018 - 20.01.2019

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Pilonova galerija Ajdovščina

Organizator: Pilonova galerija Ajdovščina

andrej perko pg.jpgV Pilonovi galeriji gostijo fotografsko razstavo Andreja Perka, Mi hočemo živeti. 

Odprtje razstave bo v petek, 14. decembra, ob 19. uri. 

Andrej Perko, fotograf, ki živi in dela v Vipavskem Križu, je bil rojen leta 1946 v Ljubljani. Gimnazijo je zaključil v Novem mestu, diplomiral na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani ter pozneje študiral na ljubljanski Pedagoški akademiji – likovna smer. Ukvarja se predvsem s črno–belo, običajno analogno fotografijo in starimi foto–grafičnimi tehnikami. Skozi leta angažiranega posvečanja mediju se s svojim fotografskim delom pogosto predstavlja na osebnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Njegova dela so prisotna v več zbirkah, izdal pa je tudi nekaj fotografskih knjig v samozaložbi (Poti, 2013; Mi hočemo živeti…, 2016; Šmarje 2011–2016, 2017; Terra mirabilis, 2018). Je član Društva likovnih umetnikov Severne Primorske (DLUSP) in Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU).

Naslov razstavi Mi hočemo živeti… je povzet po enem od zapisov iz vojnega dnevnika, ki ga je kot vojak med prvo svetovno vojno zabeležil literarni zgodovinar dr. France Koblar. Presunljivi Koblarjevi zapisi, ki sta jih skupaj z ženo Andrejo, Koblarjevo vnukinjo, transkribirala ter izbrane objavila v knjigi, so bili tudi izhodišče tokratnemu projektu Andreja Perka. Kot fotograf zgodb je s fotoaparatom sledil prizoriščem vzhodne in Soške fronte ter v fotografiji interpretiral svoja občutja ob izpovedih mladeniča. Skozi vsebinsko in likovno dognana poglavja serije je fotograf tako pred nas razgrnil eno samo zgodbo, ki jo brezobzirno diktira vojna: o razosebitvi posameznika ter o končnem razčlovečenju v smrti.

Dvojezično publikacijo (slo., ang.), nastalo ob razstavi, je oblikoval Miran Kordež (Adenda d.o.o.), spremlja pa jo besedilo kustosinje Tanje Cigoj.

Med razstavo bo v galeriji na prodaj tudi knjiga Andreja Perka Mi hočemo živeti… .

Podlaga razstavi je zvočni zapis odlomkov iz vojnega dnevnika dr. Franceta Koblarja, ki jih občuteno prebira Biljana Ristić, nastal v produkciji Loškega muzeja Škofja Loka.

Razstava je na ogled do nedelje, 20. januarja 2019.  

Urnik galerije:

torek – petek: od 9. do 18. ure

sobota, nedelja: od 15. do 18. ure

zaprto: ponedeljek in prazniki

Razstavo si je mogoče ogledati po veljavnem ceniku vstopnin Pilonove galerije Ajdovščina. Podrobno o programu in razstavi na: www.venopilon.com