Koledar dogodkov

Dogodek: Večer kamišibaj gledališča

Datum: 23.05.2019
Ura: 18:30

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Organizator: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

 Kamishibai-300x226.jpgVečer kamišibaj gledališča za veliko in malo občinstvo bo v osrednji knjižnici v četrtek, 23. maja. Izbrane predstave bodo sodelovale na 6. slovenskem festivalu kamišibaja, ki bo avgusta v Štanjelu.

Že v letu 2018 je v osrednji Lavričevi knjižnici potekal del festivala Zaigraj kamišibaj v organizaciji DRUŠTVA KAMIŠIBAJ. Odigranih je bilo18 predstav, od tega 9 za odrasle. Udeležba je pokazala, da je zanimanje za predstave na podlagi tradicionalnega japonskega malega potujočega gledališča na Vipavskem vse več.

 

Kamišibaj (kami = papir, šibaj = gledališče) je oblika pripovedovanja zgodb ob slikah, vloženih v lesen okvir, ki predstavlja oder. Pripovedovalec  menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi. Kamišibaj omogoča prikaz različnih žanrov in nagovarja različno publiko: z njim pripovedujemo tako pravljice, basni, mite in legende kot tudi krajše zgodbe, poezijo, pa tudi izštevanke, uganke, pregovore.

Lavričeva knjižnica je z veseljem sprejela ponudbo, da ponudi ustvarjalcem kamišibaja prostor in soorganizacijo tudi letos.