Koledar dogodkov

Dogodek: Obisk katalonskega pisatelja Davida Ciricija

Datum: 20.09.2019
Ura: 10:30

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Organizator: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

 Na povabilo založbe Hart in v sodelovanju s Slovensko sekcijo IBBY bo Slovenijo obiskal katalonski pisatelj David Cirici, gostili pa ga bomo tudi v LAVRIČEVI KNJIŽNICI V AJDOVŠČINI.

David Cirici (Barcelona, 1954) je učitelj književnosti in katalonski pisec mladinske književnosti in knjig za odrasle. Za svoja dela je bil večkrat nagrajen, med drugim je prejel nagrado za mladinsko literaturo Ramon Muntaner, nagrado Marià Vayreda, nagrado 23. april ter nagrado Prudenci Bertrana.

Pred kratkim je pri založbi Hart izšla njegova večkrat nagrajena zgodba s katalonskimi naslovom Molsa, ki v prevodu nosi naslov Mahko (prevajalka Marjeta Prelesnik Drozg).

Mahko je zgodba o retrospektivi vojne, skozi oči družinskega psa Mahka, ki v metaforičnem smislu nagovarja tako otroke kot odrasle. Mahko ljubi vožnjo v kolesarski košarici, od koder opazuje bežeča drevesa in oblake. Rad lovi svojo senco med visečimi rjuhami ali pa teče in grize pedalo Janikinega kolesa. Je srečen hišni ljubljenček, dokler ga vojna grobo ne loči od Janike in Marka, otrok, s katerima si deli dom in ki ga s svojimi bosimi nogami rada žgečkata po trebuhu. Mahko v eksploziji izgubi vse, kar pozna, in ostane brez doma in družine. Ko poskuša preživeti v mestu med ruševinami, odkriva neprijetne stvari: kako je, če ti od lakote kruli v želodcu, če te grizejo bolhe in če te nihče ne pokliče po imenu. Kljub žalostnemu vonju vojne pa Mahko nikoli ne opusti iskanja rahlo začinjenega vonja svoje ljubljene pogrešane Janike. V boju za preživetje se nauči biti ulični pes, divji pes, pes čuvaj in celo cirkuški pes. Pot ni lahka, vendar Mahko premaga vse ovire, dokler ga njegov ostri voh ne pripelje do njegovih najdražjih. Knjiga je dopolnjena z vprašanji in nalogami za boljše razumevanje besedila in pogovor o prebranem – dodatek nosi naslov Branje  za boljše znanje. Kot je knjigi na pot zapisal recenzent prof. dr. Igor Saksida: Prezahtevno? Strašljivo? Neprimerno? Kje pa: Izzivalno! Sočutno! Izvstno! Odkrijmo skrite plasti besedila v čudoviti zgodbi z bralnimi oreščki na koncu knjige, ki ostrijo bralno zmožnost vsakega med nami.

Pogumno po Mahkovi sledeh!