Koledar dogodkov

Dogodek: Mladinska filmska delavnica

Datum: 03.07.2020 - 04.07.2020

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: MKC Hiša mladih Ajdovščina

Organizator: Društvo zaveznikov mehkega pristana Krško - Luksuz produkcija, v sodelovanju z MKC Hiša mladih Ajdov

Delavnica je namenjena predvsem mladim od 12 do 18 let, ki se želijo ukvarjati s filmsko/video produkcijo. Na delavnici se bodo naučili osnov filmskega jezika, uporabe video kamere, računalniške montaže ter osnov filmskega jezika.

Kako in s kom?

Delavnica bo potekala predvsem v obliki praktičnega dela pod mentorstvom mednarodne ekipe* filmskih ustvarjalcev. Udeleženci se bodo razdelili v manjše skupine, v katerih bodo posneli kratke filme na osnovi njihovih idej. Dobili bodo priložnost, da se preizkusijo kot scenaristi, režiserji, snemalci slike, snemalci zvoka, boom operaterji, scenografi, kostumografi, igralci, montažerji ...

Delavnico bo vodila mentorica DZMP Luksuz produkcije Aliaksandra Ihnatovich. Aliaksandra je v Litvi študirala vizualno kulturo in sociologijo, kjer je nekaj časa tudi predavala o zgodovini filma in dokumentarnem filmu. Aliaksandra je avtorica več kratkih filmov, ki so bili prikazani in tudi nagrajeni na domačih in mednarodnih filmskih festivalih. Zadnji dve leti je zaposlena v DZMP.

Delo v skupinah bo potekalo ob mentorski pomoči prostovoljk Erasmus+. Naše delavnice zato potekajo tudi v angleščini, pri tem po svojih najboljših močeh naredimo vse, da bi se vsi udeleženci počutili udobno ter da njihove izkušnje in učenja ničesar ne bi omejevalo.

Okvirna vsebina delavnice:

*”Filmski jezik”, zvrsti, stili in žanri

* Nastopanje pred kamero (filmska igra)

*Storytelling (pisanje zgodbe, scenarija)

*“Storyboard”/zgodboris: grafična organizacija sekvenc filma

*Spoznavanje kamere, kadrov, planov, kotov kamere, gibanja, kompozicije, osvetlitve

*Snemanje zvoka

*Vaje iz snemanja prizorov

*Snemanje in montaža posnetega filma

 

Podrobnejše informacije 

FILME, KI SO NASTALI NA PREJŠNJIH DELAVNICAH SI LAHKO OGLEDATE NA POVEZAVI: https://www.youtube.com/playlist?list=PLHFzXuI8z1AVBnZH10ElvAB6l_ahZ8Cem