Koledar dogodkov

Dogodek: Razstava: Lela B. Njatin, Ker mi nismo le podobe, smo ljudje, 2005 - 2020

Datum: 12.01.2021 - 14.02.2021

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Pilonova galerija Ajdovščina (!! za čas trajanja ukrepov ogled virtualen!!)

Organizator: Pilonova galerija Ajdovščina

Od torka, 12. januarja 2021 bo v Pilonovi galeriji Ajdovščina na ogled nova občasna razstava Lele B. Njatin, Ker mi nismo le podobe samo ljudje.Od torka, 12. januarja 2021 bo v Pilonovi galeriji Ajdovščina na ogled nova občasna razstava Lele B. Njatin, Ker mi nismo le podobe samo ljudje.

ZARADI NOVIH UKREPOV SE GALERIJA 9. JANUARJA PONOVNO ZAPIRA ZA JAVNOST, VSAJ ZA TEDEN DNI. RAZSTAVO SI BO MOGOČE OGLEDATI VIRTUALNO. 

Kustosa razstave: dr. Petja Grafenauer in dr. Blaž Lukan

V koprodukciji z Galerijo Miklova hiša, Ribnica.

Razstava Ker mi nismo le podobe, smo ljudje obravnava umetniško prakso Lele B. Njatin med letoma 2005 in 2020. Kot je zapisala dr. Petja Grafenauer v znanstveni monografiji, ki je izšla že ob prvi razstavi v Ribnici leta 2019, praksa Lele B. Njatin nastaja za občestvo, za skupnost, ki nastane v času trajanja projekta, ali za posameznika, ki se sreča z delom nevede, kdo je njegov avtor. Niha med perifernim, obrobnim, celo ljudskim in neznanim, šokantnim, presenetljivim. Teme moči perifernega, sodobne umetnosti in vloge umetnosti v družbi, osebnega spomina in skupnosti so vpletene v njene projekte tega obdobja. Mediji, ki jih največkrat uporabi, so performans, instalacija, predavanje in zapis. Njena dela, tudi ko so najbolj minimalistična, so zasnovana z mislijo na občinstvo, na učinek, nekateri performansi in instalacije imajo izhodišče tudi v poznavanju teatrskega režima in gledališkega učinka. Pomemben ji je kontakt z gledalcem, poslušalcem, uporabnikom. Del umetnin so tudi njihove reakcije, odgovori, misli, obrisi, vključeni so v umetnino in jo soustvarjajo. Oni so tisti, ki iz nje naredijo sebi lasten pomen. In potem je seveda tu beseda, njena polnost oz. praznost, njen pomen. Smisel.

Na razstavi v Pilonovi galeriji so predstavljeni artefakti, ki so ustvarjeni za performanse Lele B. Njatin.

Ob razstavah v Pilonovi galeriji in Galeriji Miklova hiša je izšla slovensko-angleška znanstvena monografija, ki kot prva celostno obravnava opus Lele B. Njatin. Eseje v monografiji sta pripevala dr. Petja Grafenauer in dr. Blaž Lukan, publikacijo je oblikoval Vasja Cenčič.

Razstava bo v skladu z veljavnimi odloki Vlade RS na ogled do nedelje, 14. februarja 2021.

Odprtja razstave zaradi epidemiološke situacije ne bo, vodenih dejavnosti za obiskovalce zaenkrat še ne bomo izvajali.

Pilonova galerija v skladu s smernicami NIJZ zagotavlja varen obisk razstave.

Hvala, ker z upoštevanjem le teh, varujete vaše in naše zdravje.

Vljudno vabljeni k ogledu!

Več o razstavi in umetnici