Koledar dogodkov

Dogodek: SKUPAJ V HRIBE: Gibalno ovirani gore osvajajo, gluhi strežejo v planinskih kočah: vabljeni na Čaven

Datum: 26.06.2021

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Po različnih poteh

Organizator: Odbor PZS Planinstvo za invalide

 V okviru aktivnosti Gibalno ovirani gore osvajajo in Gluhi strežejo v planinskih kočah bo posebna manifestacija potekala tudi na Čavnu - še posebej so v soboto, 26. junija, gor vabljeni gibalno ovirani. 

Na Čaven se boste gibalno ovirani lahko vzpeli po dveh poteh: 

Dobimo se, ob 9. uri, na parkirišču, ki je 600 m nad križiščem za Čaven proti koči Antona Bavčerja.

Pot 1: Odhod iz parkirišča

Pohodniki bomo začeli pot na parkirišču, prvo petino poti bomo hodili po cesti ostalo po planinski poti in v uri in pol bomo pri koči.

Pot 2: Odhod iz parkirišča

Pot je namenjena osebam na vozičkih in manj pripravljenim pohodnikom. Do planinske koče je 4 km makadamske ceste (600 m tudi asfalta) - zmerno navkreber cca. 3 km in zadnji del je blagi spust cca 900 m - to je dobro uro lahkega vzpona hoje oz. vožnje z vozičkom odvisno od pripravljenosti, vmes je postanek na razglednih točkah z lepim razgledom na Golake, Nanos in Vipavsko dolino, kasneje pa tudi Jadransko morje.

Vsi skupaj se vračamo po cesti do parkirišča.

Jutranji prihod zaradi začasnega zaprtja ceste iz Ajdovščine in Cola do Predmeje je možen samo čez Novo Gorico, Lokve smer Predmeja. Pot se podaljša za pol ure.

Ob vračanju po 13.30 je cesta proti Ajdovščini in Colu s Čavna odprta. Več o zapori ceste je zapisano na povezavi tukaj.

Pred kočo bomo imeli postanek, kjer bomo lahko poskusili planinske dobrote, se naužili razgleda in uživali v družbi. Gluhi bodo na ta dan stregli in naročili boste lahko tudi v slovenskem znakovnem jeziku. 

BODIMO INKLUZIVNI, domači planinci vsi v soboto na Čaven, da našim gostom, gibalno, slušno in drugače oviranim, pripravimo lep sprejem in se družimo na naši najlepši gori.