Koledar dogodkov

Dogodek: Slovesno odprtje Lokarjeve poti

Datum: 26.05.2023
Ura: 18:30

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Lokarjeva hiša (Lokarjeva galerija)

Organizator: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Lokar-portret B.Jakac, 1974Lavričeva knjižnica Ajdovščina je kot skrbnica dela literarne zapuščine pisatelja in ajdovskega zdravnika dr. DANILA LOKARJA 130-letnico  njegovega rojstva (9. maj 1892) v sodelovanju z OŠ Danila Lokarja ter Srednjo šolo Vena Pilona Ajdovščina zaznamovala z nizom dogodkov. Poimenovali smo jih Srečanja z Danilom Lokarjem. Oblikovali so jih ugledni udeleženci iz sveta literarnega ustvarjanja, filozofije, literarne zgodovine in zgodovine, profesorji slovenščine in primerjalne književnosti, slavisti in prevajalci, zdravniki …, vsi s tematikami, ki doslej še niso bile raziskane.

V maju je bila predstavljena še nova knjiga, Dnevnik 1943-1945, ki jo je izdala Lavričeva knjižnica.

Lokarjevo leto pa zaključujemo z otvoritvijo LOKARJEVE POTI.

Po slovesni otvoritvi vas v sodelovanju z ZKD Ajdovščina in Glasbeno mladino ljubljansko vabimo na ulični nastop odličnih bobnarjev in bobnark skupine SHERZER BRIGADE. 

Začetek Lokarjeve poti je umeščen pred Lokarjevo hišo, v kateri sta pisateljeva spominska soba in Lokarjeva galerija. Pot vodi čez Lavričev trg in čez Ulico 5. maja do Lokavščka, pod obronke Škola in čez lokavško »frato« proti Izviru Hublja, od tu se vrača po cesti mimo Fužin, Pal in ajdovske elektrarne po levem bregu Hublja na izhodišče. Po poteh, ki jih je Lokar omenjal v dnevnikih ali po njih hodil na obisk v bližnji Lokavec, usmerjajo kažipoti z znakom SLOVENSKE PISATELJSKE POTI (nalivno pero), katere del bo Lokarjeva pot.

Na mesta, kjer so se rojevale pisateljeve zamisli za literarna dela, na tehnično dediščino in manj znane poti, po katerih se je Lokar prav tako sprehajal (stara rimska cesta, Stara baba, Podrta gora), opozarjajo table.

Lokarjeva 6,5 km dolga pot zahteva dobri dve uri zmerne hoje.

Po poti se bomo prvič podali dan pozneje, v soboto, 27. maja, ob 9.00 uri izpred Lokarjeve hiše. Pohod bo voden.