Koledar dogodkov

Dogodek: Predstavitev knjige FOJBE Marija Čuka

Datum: 03.10.2023
Ura: 18:30

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Organizator: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Fojba-222x300.jpgMARIJ ČUK (Trst) je ajdovski javnosti že ob predstavitvi odmevnega dela Črni obroč napovedal izid novega romana FOJBA, ki obravnava občutljivo tematiko kraških brezen smrti. Tematika še vedno zaznamuje polpreteklo zgodovino in razdvaja slovensko, italijansko in širšo javnost. Odločitev za njeno literarno obdelavo je drzna, saj se avtor prvič v slovenski književnosti loteva likvidacij, ki so posledica več-desetletne fašistične strahovlade v primorskem prostoru.

 

Roman je pretresljiva pripoved o obdobju fašizma in njegovi genocidni politiki zoper Slovence, o maščevanju, zločinu in kazni … Fojba pa je hkrati in predvsem obsodba vsakršnega nasilja, ki izniči posameznikovo in kolektivno dostojanstvo, je klic k etičnosti in pomiritvi.

 

Marij Čuk z romanom nadaljuje pripoved, ki jo je začel z večkrat nagrajeno uspešnico Črni obroč o času požiga Narodnega doma v Trstu, ko je bil slovenski narod obsojen na izginotje. Prav zaradi tega so pomen vsebinsko in slogovno vrhunskega dela na dosedanjih predstavitvah poudarile eminentne osebnosti, med njimi na Opčinah tudi bivši predsednik republike Borut Pahor, ki so v romanu prepoznale evropske razsežnosti tudi glede na trenutek, ki ga ta hip živi stara celina.