Koledar dogodkov

Dogodek: Razstava ANJE KRANJC »ODPRTO BIVAJOČE« v Klubu Štala

Datum: 01.04.2024 - 20.05.2024

Kraj: Lokavec
Lokacija: Klub Štala, zaselek Kuši ob Kovaškem muzeju v Lokavcu

Organizator: KUD Kussa

Razstava Anje Kranjc bo v Klubu Štala na ogled do 20. 5. 2024. Ogled razstave je mogoč tekom dogodkov, ki jih v Klubu Štala prirejamo ali po predhodni telefonski najavi in dogovoru (tel. 031 494 852 – Gal,  051 313 163 – Beti).

 Anja Kranjc.pngAnja Kranjc (1982) je študirala kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je diplomirala leta 2008 in magistrirala leta 2011 z magistrsko nalogo Medprostor bivanja in razstavo V Belo pri red. prof. Matjažu Počivavšku in doc. dr. Igorju Škamperletu na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 2005 je imela več samostojnih razstav in je sodelovala na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini. Doslej je ustvarila sedem javnih kiparskih postavitev. Za svoje delo je prejela več nominacij in nagrad, med drugimi študentsko Prešernovo nagrado (2006). Njena dela so v javnih (MZZ, MGNG, LSK) in zasebnih zbirkah. Poleg kiparstva se ukvarja še s slikarstvom, risbo, ilustracijo, keramiko in pedagoškim delom. Je članica DLUL in DLUSP. Živi in dela v Vipavi.

Kratek opis dela:
Kiparski in slikarski opus, ki ga razvija od leta 2006 do danes, izhaja iz kontinuiranega raziskovanja človeške figure kot nosilca različnih psiholoških stanj in občutenj, ki gledalca opominjajo na krhkost in minljivost človeške eksistence. Minljivost izpostavlja zato, ker se v odnosu do tega vprašanja oblikuje naš odnos do življenja (če se tega zavedamo ali pa ne). Krhkost izpostavlja zato, ker je v današnji kapitalistični družbi, kjer moramo svet doživljati objektivno in nevtralno, to dejstvo, da si dovolimo biti občutljivi oziroma krhki in doživeti svoje življenje skozi naša telesa na nam lasten način, nekakšen upor proti vsiljenim mehanizmom potrošniške miselnosti. Iz tega odnosa do življenja in človeka v njem izhaja pri vseh ciklih, tako pri kiparstvu kot slikarstvu.