Bi se pridružili ekipi prve pomoči?

datum: 16.12.2014
kategorija: Obvestila

Čas v katerem živimo, je čas naraščajočih elementarnih in civilizacijskih nesreč. Vse večja je potreba po prostovoljnem pristopu k humanitarni dejavnosti oz. dejavnosti zaščite, reševanja in pomoči. Letošnji led in žled je na primer po celi državi terjal veliko ljudi in časa, da smo zagotovili kar se da kvalitetno zaščito naših življenj in premoženja.

Pomoč bližnjim ob nerazrešenem statusu prostovoljca v državi, se morda zdi utopija iz minulih časov, pa vendarle se v RKS – OZ Ajdovščina in obeh občinah trudimo, da bi prostovoljcem nudili vso podporo in možnosti za udejstvovanje. V RKS – OZ Ajdovščina delujeta dve ekipi prve pomoči, ena deluje na območju občine Ajdovščina, druga pa na območju občine Vipava. Ekipi sta vključeni v sistem zaščite in reševanja ter sta vedno pripravljeni, da se odzoveta na vpoklic v primeru večje naravne nesreče. Za običajne, vsakdanje ali obvladljive situacije na področju prve pomoči namreč skrbi nujna medicinska pomoč. V Ajdovščini izvaja NMP Zdravstveni dom Ajdovščina oz. njihova ekipa reševalcev – zdravstvenih tehnikov in zdravnikov. Težave lahko nastanejo, ko je poškodovancev več.

Ajdovska in vipavska ekipa prve pomoči RKS – OZ Ajdovščina sta se v preteklih petih letih večkrat izkazali v resničnih situacijah in na preverjanjih usposobljenosti ekip prve pomoči, ki jih organizirata Civilna zaščita in Rdeči križ. Vipavska ekipa je bila letos že drugo leto zapored regijska prvakinja. Ponovno se je uvrstila na državno preverjanje in je med prvih deset najboljših ekip v državi.

RKS – OZ Ajdovščina namerava v začetku januarja 2015 začeti z usposabljanjem novih članov ekip prve pomoči, ki bodo dopolnili vrste že obstoječih. Po petih letih nekateri dosedanji člani ne morejo več sodelovati v ekipah, zato RKS - OZ lepo vabi k sodelovanju nove kandidate.

Ekipo prve pomoči sestavlja šest bolničarjev oziroma bolničark. Člani ne potrebujejo nobenega predznanja, potrebno pa je, da opravijo 70 pedagoških ur trajajoči tečaj za bolničarja, ki ga bo organiziral RKS - OZ Ajdovščina. Tečaj je za člane ekipe brezplačen, izvajal pa se bo v dela prostem času.

Ker verjamemo, da bo ekipa ob naši podpori lahko učinkovito rasla in se razvijala, je tudi projekt zastavljen dolgoročno. Na tečaju se bodo člani ekipe najprej seznanili s temeljnimi postopki prve pomoči, svojo usposobljenost in pripravljenost pa bodo nato nenehno izpopolnjevali in ekipa se bo počasi pripravljala na morebitno aktivacijo v krizni situaciji. Pripravljenost ekipe bomo preverjali letno na regijskem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči, ki jih organizirajo izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje ter območna združenja Rdečega križa.

Ekipa prve pomoči je opremljena z avtomatskim defibrilatorjem, tremi ustreznimi nosili in nahrbtniki s sanitetnim materialom. Vsak član bo prejel tudi obleko, obuvalo in drugo potrebno osebno opremo, kot so na primer čelne lučke in podobno.

V ekipo se lahko vključi vsak, ki je pripravljen sodelovanju nameniti nekaj prostega čas, je v dokaj dobri fizični kondiciji, ustaljen na našem območju in star od 18 do okrog 40 let. Prijave bomo zbirali, dokler ne bomo oblikovali skupine. Tako tečaj kot vse nadaljnje aktivnosti se bodo organizirale po dogovoru z ekipo.

Če bi se želeli pridružiti oziroma imate še kakšno vprašanje, nas prosimo pokličite na 051 430 722, nam pišite na ajdovscina.ozrk@ozrks.si ali nas obiščite na našem sedežu Rdečega križa na Stritarjevi 1 a v Ajdovščini.

Lepo vabljeni!

 Sekretarka RKS – OZ Ajdovščina

Irena Žgavc