Sadjarski center na Brjah čaka na opremo

datum: 19.02.2015
kategorija: Novice

Učni center Brje

Stara šola na Brjah je prenovljena, novi prostori pa bodo v kratkem tudi opremljeni. Že v prvi polovici marca bo v novem učnem centru za promocijo in predelavo kmetijskih pridelkov potekalo prvo izobraževanje za domače sadjarje.

Občina Ajdovščina je za projekt prenove starega šolskega poslopja v center za predelavo ter trženje kmetijskih pridelkov in izobraževanje podjetnih kmetovalcev, v okviru LAS-a, uspela iz programa Leader pridobiti kar 200.000 evrov evropskega denarja. Celotna vrednost, vključno s tehnološko in drugo opremo, znaša okoli 400.000 evrov.

Star šolski objekt je dobil lepši izgled, bolj funkcionalno razporeditev prostorov, predvsem pa novo vsebino, pomembno za razvoj podeželja in za razvoj turizma. Učni center tako sestavljajo predelovalnica sadja, manjša prodajalna, učilnica ter prostori za potrebe delovanja krajevne skupnosti, vključno z vsemi potrebnimi spremljevalnimi prostori in zunanjo ureditvijo.

Trenutno se končuje izbira dobaviteljev tehnološke opreme, ki jo sestavlja več linij za tradicionalne načine predelava sadja. Linijo za predelavo pečkatega sadja sestavljajo pralni stroj, prebiralni trak z mlinom, stiskalnica, filter, pasterizator in polnilni stroj. Za goste sokove iz koščičastega sadja to linijo dopolnjuje stroj za razkoščičevanje. Tehnologijo zaokrožajo še linija za predelavo v marmelade s kotlom za kuhanje sadja ter sušilnica s pripravami za razrez sadja.

Občina Ajdovščina bo center v upravljanje predala Krajevni skupnosti Brje.