Občinsko ocenjevanje vina 2015

datum: 18.03.2015
kategorija: Javni razpisi

Občina Ajdovščina objavlja javni razpis Občinsko ocenjevanje vina 2015.

Občina Ajdovščina vabi vinarje s stalnim prebivališčem na območju Občine Ajdovščina k sodelovanju na občinskem ocenjevanju vin 2015. Namen občinskega ocenjevanja vin je promocija domačega vinogradništva in vinarstva. Najviše ocenjena vina v posameznih kategorijah bodo prejela listine odličnosti. Župan Občine Ajdovščina bo izmed vin, ki bodo prejela listine odličnosti, na priporočilo ocenjevalne komisije izbral županovo vino 2015.  

Za namene pogostitev na lastnih prireditvah in dogodkih pa bodo k sodelovanju povabljeni prejemniki listin odličnosti.

Pogoji za sodelovanje na občinskem ocenjevanju vin 2015:

Na ocenjevanju lahko sodelujejo vsi vinarji, ki so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina, imajo dovoljenje za stekleničenje vin ter stalni naslov bivališča na območju naše občine.

Na ocenjevanje bodo sprejeta vina sort, ki so v sortnem izboru za Vipavsko dolino ter so pridelana kot vina normalnih trgatev in ne kot vina posebnih kakovosti (iz sušenega grozdja, pozna trgatev …). Pri belih vinih pridejo v poštev vina letnikov 2013 in 2014, pri rdečih vinih pa letniki od 2010 naprej.

Vsak vinar mora zagotavljati najmanj 200 steklenic (0,75 l) vina po vzorcu, ki morajo biti opremljene z etiketo blagovne znamke vinogradnika, skladno s pravilniki o označevanju vina.

Posamezni vinogradnik lahko na ocenjevanje prijavi največ 5 vzorcev, za vsak vzorec pa je potrebno dostaviti najmanj 3 steklenice.

Potek občinskega ocenjevanja vin 2015

Ocenjevalno komisijo morajo v večjem delu sestavljati usposobljeni strokovnjaki. Ocenjevanju lahko v omejenem številu prisostvujejo tudi vinarji, in sicer največ dva do trije – prvi, ki se bodo prijavili organizatorju. Njihova ocena ne šteje, namen tovrstnega sodelovanja je pridobivanje izkušenj pri ocenjevanju vin.

Ocenjevanje vina bo potekalo anonimno, vendar sledljivo, za kar poskrbi organizator ocenjevanja.

Ocenjevanje je za pridelovalce brezplačno, o ocenah svojih vin bodo po opravljenem

ocenjevanju obveščeni po pošti.

Listino odličnosti bosta prejeli po dve najviše ocenjeni vini v vsaki od petih kategorij:

- domače sorte (pinela, zelen, klarnica,…)

- ostala bela sveža vina zadnjega ali predzadnjega letnika

- rose vina

- bela macerirana ali barikirana vina

- rdeča vina.

Županovo vino bo izbrano izmed vin, ki bodo prejela listino odličnosti. Izbor bo na

podlagi priporočila ocenjevalne komisije opravil župan Občine Ajdovščina.

Sprejem vzorcev in termini

Vzorce bodo sprejemali na Občini Ajdovščina, v delovnem času, od 18. do 31. marca 2015.

Podelitev listin odličnosti in razglasitev županovega vina bo potekala v prostorih hotela Gold Club, v petek, 10. aprila 2015. Listine odličnosti bo podelili župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin.