Svetovni dan ustnega zdravja bomo obeležili tudi v Ajdovščini

datum: 20.03.2015
kategorija: Novice

Svetovni dan ustnega zdravja (20. marec) je globalni projekt Svetovne zobozdravstvene organizacije (FDI), ki poteka po številnih državah po vsem svetu. Projektu so se pridružili tudi v Zdravstvenem domu Ajdovščina, ki ima danes, 20. marca, dan odprtih vrat. Na pomen ustnega zdravja pa bodo opozarjali tudi na stojnici v Mercatorju na Bisu.

Svetovni dan ustnega (oralnega) zdravja je namenjen ozaveščanju ljudi o pomenu preventive v zobozdravstvu, o pomembnosti ustnega zdravja za splošno zdravje človeka. Ustne in zobne bolezni so vzročno in posledično povezane z najpogostejšimi boleznimi, ki bremenijo naše prebivalstvo. So četrta najdražja skupina bolezni za zdravljenje, opozarjajo zobozdravniki. Zobni karies in bolezni obzobnih tkiv prizadenejo veliko odraslih in otrok in ostajajo ene izmed najbolj razširjenih kroničnih bolezni.

Tako kot na drugih področjih medicine, tudi, ali pa še posebej v zobozdravstvu velja, da je bolje preprečevati kot zdraviti. Preventiva je tudi glavno delo zobozdravstvene preventivne službe v Zdravstvenem domu Ajdovščina, ki jo vodi diplomirana medicinska sestra. Začnemo z vzgojo v Šoli za bodoče starše, nadaljujemo s starši predšolskih otrok, nato se pogovarjamo z otroci v vrtcih, šolarji in srednješolci. Zobozdravstveno vzgojo izvajamo tudi individualno, v kabinetu za ustno higieno. Po vseh osnovnih šolah pa že 28. leto organiziramo in izvajamo Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani ob katerem tudi želiramo zobe s fluoridnim premazom. Zelo lepo sodelujemo z vsemi šolami v občini Ajdovščina in Vipava. Poleg dobrega preventivnega programa za otroke in mladino, bi glede na situacijo tudi pri odrasli populaciji nujno potrebovali preventivne programe, ki bi bili financirani s strani zavarovalnice. Saj vsi vemo, da je preventiva cenejša - in tudi neboleča - za razliko od zdravljenja.

Ob svetovnem dnevu oralnega zdravja bodo v ZD Ajdovščina v petek, 20. marca 2015, med 14. in 16. uro odprli zobno ordinacijo, zobno tehniko in zobozdravstveno vzgojo in preventivo. Med 14. in 17. uro pa vas bodo v trgovskem centru Mercator na stojnici čakali mladi stomatologi, s celo vrsto uporabnih nasvetov.