Za dodaten zaslužek na kmetijah in za nova delovna mesta

datum: 25.05.2015
kategorija: Novice

Na Brjah je v petek, 22. maja zvečer, potekalo slovesno odprtje sadjarskega učnega centra. Nova pridobitev bo marsikateremu sadjarju pomenila dodaten zaslužek, podjetnejši pa si bodo s pomočjo tehnološke opreme za predelavo v sadjarstvu lahko našli zaposlitev. Trak pred ličnim novim vhodom v prenovljene prostore nekdanje šole na Brjah so prerezali župan Tadej Beočanin ter oba predsednika krajevne skupnosti – aktualni Egon Marc in bivša predsednica Dagmar Čehovin.

Brje - odprtje učnega centra, maj 2015Župan Tadej Beočanin je v svojem nagovoru poudaril dodano vrednost naložbe: »V teh prostorih ne bo šlo za običajno druženje, pač pa za druženje ob delu, ob izobraževanju. Učni center na Brjah je nastal prav z namenom podjetniške spodbude kmetom k pridelavi in predelavi sadja.« Omenil je tudi projekt poskusnega uvajanja novih sadnih vrst, ki bi lahko predstavljale novo tržno nišo. Predvsem pa si želi svežih idej in zanimivih izdelkov – morebiti tudi iz prvega pomladnega sadeža – češnje – ki jo je sicer težko predelati v okusen izdelek.

Brje - odprtje učnega centra, maj 2015Predsednik krajevne skupnosti Egon Marc je poudaril ponos krajanov, da je projekt zaživel prav na Brjah: »Po zaprtju šole smo krajani le nemo gledali napol propadajoče prostore in iskali možne rešitve. Življenje v naši vasi smo tako v sodelovanju z občino Ajdovščina in Lokalno akcijsko skupino zgornje Vipavske doline in komenskega Krasa spet prebudili in obogatili.«. Zahvalil se je prejšnji predsednici Dagmar Čehovin in brejskemu bivšemu občinskemu svetniku Kazimirju Čebronu, ki sta v projekt vložila veliko prizadevanj.

Projekt je skozi številke predstavil predsednik LAS-a Janez Furlan, ki je obiskovalcem predstavil tehnološko opremo novega učnega centra. Krajevni skupnosti in Občini sta ob novi pridobitvi voščili tudi direktorica Sadjarskega centra Bilje Nikita Fajt in vodja Trsničarskega središča Vrhpolje Andreja Škvarč ter Učnemu centru Brje poklonili trsno cepljenko.

Program slovesnosti so okrasili pevke in pevci MePZ Lipa Šempas, zidove novega učnega centra pa so poživile krasne fotografije članov FD Veno Pilon.

Na Brjah je tako tudi uradno zaživel sadjarski učni in predelovalni center, namenjen sadjarjem celotne Vipavske doline, ki bodo tu lahko svoj pridelek predelali v sokove, marmelade ali pa ga posušili.

logo brje z napisom LAS logo