Zeleni izziv Občine Ajdovščina – vzgoja eksotične zelenjave

datum: 12.06.2015
kategorija: Novice

»Ma kej tu je za pojejst?« se bo marsikdo vprašal ob pogledu na plodove in sadeže, ki na prvi pogled delujejo nenavadni ali celo neužitni. A vsi poznamo pregovor 'videz vara' in to velja tudi za eksotične zelenjadnice, ki jih je občina Ajdovščina v sodelovanju s svetovalno službo Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica posadila na 0,3 hektarjih poskusnega nasada ob Mercator centru. Tu so svoj prostor pod soncem in v burji dobili afriška kumara, sladki krompir, okra, andska jagoda, muškatna buča, maslenka in druge jedilne buče ter lubenica.

Prvo srečanje z ajdovsko burjo ni bilo ravno prijetno, saj je razkuštrala marsikateri list in mlado sadiko, vendar je to na ajdovskem potrebno vzeti v zakup. A skrbno pripravljene, zdrave in čvrste sadike, ki jih je vzgojila domača vrtnarka Vida Jejčič v svojem rastlinjaku pod Vipavskim Križem, se ne dajo. Prve zrele plodove bomo tako lahko opazovali in obirali v avgustu, bera pa se bo nadaljevala pozno v jesen s pridelki buč.

poskus2Torej, le brez strahu – te za naše kraje 'čudne' rastline ne le, da niso neužitne, ampak nam lahko z okusi in videzom popestrijo jedilnik, nekatere med njimi imajo tudi zelo ugodne učinke na naše zdravje. Naj samo za okro, ki jo poznamo tudi pod imenom jedilni oslez ali bamija, omenimo celo paleto zdravilnih učinkov na naše telo. Njene sluzi delujejo protivnetno, spodbuja prebavo in pomirja razdražena prebavila, čisti sečne poti, omogoča prožno zdravo ožilje in preprečuje njegove bolezenske spremembe.

Za naše kraje neobičajne sadne vrste pa so dobile prostor v poskusnem nasadu ob centralni čistilni napravi, kjer je bilo zemljišče prav tako strokovno pripravljeno in urejeno z namakalnim sistemom. Nad obema nasadoma zelo skrbno bedi pridelovalec iz domačih vrst Štefan Kobal pod strokovnim nadzorom kmetijskega svetovalca Rajka Črva. Za asimino, goji jagodo, sibirsko borovnico, mini kivi, aronijo, žižulo, dren, murvo in mandelj bo čas pokazal, kako se bodo obnesli in kljubovali našim ekstremnim vremenskim razmeram.

Občina Ajdovščina bo predvidoma v mesecu juliju organizirala strokovni ogled in predstavitev eksotičnega zelenjavnega nasada za vse, ki jih vzgoja tujih zelenjadnic zanima in bi z njimi radi popestrili svoje vrtove ali se odločili za ureditev večjih nasadov kot dodatno ponudbo redkih plodov na trg, ter za ostale radovedneže in gurmane. S tem projektom želi namreč občina raziskati možnost pridelave tujih in danes aktualnih kmetijskih kultur v naših krajevnih in podnebnih posebnostih, s čimer bi se lahko odprle nove tržne niše in priložnosti za domače poljedelce. Točen datum ogleda bo med drugim objavljen na spletni strani Občine Ajdovščina, ki si prizadeva, da bi naše jedilnike obogatili z dobrotami, ki jih Vipavska dolina še ne pozna.

Ingrid Marc