Evropski teden mobilnosti 2015 v Ajdovščini

datum: 26.08.2015
kategorija: Novice

»Izbiraj. Spreminjaj. Združuj.« je slogan letošnjega Evropskega tedna mobilnosti – ETM 2015, ki se mu letos pridružuje tudi Občina Ajdovščina. Potekal bo od srede, 16., do torka, 22. septembra. Osrednje dogajanje ETM 2015 v Ajdovščini bo umeščeno na Lavričev trg, ki pa bo za promet zaprt le v času trajanja aktivnosti.

V Ajdovščini bomo v tednu mobilnosti prednost pred avtomobili na Lavričevem trgu imeli tisti na dveh kolesih brez motorja, ali pa na dveh nogah z voljo, da zase in za druge naredimo nekaj dobrega. Dobimo se na placu!

ETM 2015 želi spodbuditi k razmišljanju o stvareh, ki jih običajno počnemo iz navade – razmislimo torej, ali je resnično treba sesti v avtomobil, ali lahko pot do cilja opravimo tudi drugače. Je nekaj ulic do službe mogoče premagati s kolesom ali peš, namesto z avtom? Ali veste, da vsako gibanje bistveno izboljša vaše lastno počutje? Da bo delovni dan laže tekel, če se boste dela lotili ogreti od jutranjega sprehoda do službe? Da na sprehodu mimogrede lahko srečate prijatelja, opazite novost na ulici, uživate v svežem zraku … ? 

Prav za te namene so mednarodni in nacionalni koordinatorji pripravili nekaj zanimivih in motivacijsko usmerjenih akcij:  

Evropski teden mobilnosti 2015: http://www.tedenmobilnosti.si/2015/

Pripelji srečo v službo: http://www.pripeljisrecovsluzbo.si/

Trajnostna mobilnost: http://www.trajnostnamobilnost.si/

EuropeanMobilityWeek 2015: http://www.mobilityweek.eu/.

ETM 2015 v Ajdovščini bo priložnost, da poiščemo sebi primeren način aktivnega preživljanja prostega časa, hkrati pa bo s polnimi pljuči zadihal Lavričev trg, kjer bodo večidel tedna med 16. in 22. septembrom prednost imeli kolesarji in pešci. Ob delovnikih med 17. in 19. uro bodo potekale vodene vadbe – zumba, pilates, priprave na tek, aerobika, telovadba … Vse dni bo posebej lepo poskrbljeno za najmlajše, ki bodo aktivno preživljali ta čas v otroškem kotičku. Kolesarjem bodo na voljo servis po znižani ceni in brezplačni nasveti, kolo pa si bo mogoče tudi izposoditi. Društva in ustanove bodo predstavljale svoje dejavnosti, delile nasvete, prirejale igre … Dodatno bo plac za avtomobile zaprla tudi četrtkova dopoldanska tržnica, ki se bo tja preselila v tednu ETM. Sobota – ajdovski Dan brez avtomobila – bo živahna že zjutraj, poudarek bo na kolesarjenju, pohodništvu, pa tudi na lokalno pridelani hrani, tisti z najkrajšo potjo od zemlje do vaše mize. Otroci se bodo lahko preizkusili na zabavnih kolesarsko-tekaških tekmovanjih, odrasli pa testirali električno kolo in skuter. V tednu mobilnosti bo potekalo še slavnostno odprtje kolesarske info točke pri starem mlinu ob Hublju, Občina Ajdovščina namreč sodeluje v regijskem projektu vzpostavljanja turističnega produkta kolesarjenja. Za starim mlinom pa bodo ves teden na ogled načrti za ureditev parkirišča na tem območju.

Doslej je sodelovanje na ETM 2015 v Ajdovščini potrdilo že preko 20 društev in posameznikov. Še dovolj časa pa je za nove ideje - vabljeni k sodelovanju!

Info: Jošt Černigoj, jost.cernigoj@ajdovscina.si, Sanda Hain sanda.hain@ajdovscina.si.