Slivova marmelada z Brji

datum: 28.09.2015
kategorija: Novice

Tretjega dela učne delavnice na temo pasiranja sadja in kuhanja marmelade se je v Učnem centru Brje udeležilo 15 slušateljev. S tem se je tudi končala prva delavnica, na kateri je prof. dr. Rajko Vidrih z Biotehniške fakultete v Ljubljani predstavil tehnologijo predelave sadja.

Teoretičnemu delu sta sledila še praktična dela s prikazom predelave jabolk v sok in sušenje jabolk ter kuhanje slivove marmelade. »Tudi za izdelavo marmelad in džemov velja, da mora biti sadje čim bolj kakovostno. Pomembna je zrelost, ki mora biti optimalna, če želimo optimalno razvito aromo,« je poudaril dr. Vidrih. Izbira sadja je pomembna predvsem zaradi varnosti in možnih priokusov, ki jih gnilo ali plesnivo sadje prinese s seboj. Dandanašnji težimo za manj kalorično hrano, zato v izdelkih zmanjšujemo delež sladkorja. Marmelade in džemi se lahko izdelajo iz vsake vrste sadja, danes pa se za izdelavo uporabljajo tudi nekatere vrste zelenjave.

 

brje12Udeleženci nismo samo kuhali, ampak se vmes tudi sladkali ter primerjali okuse z več ali manj dodanega sladkorja ter konsistenco z več in manj dodanega pektina. Sam postopek izdelave marmelade se iz časov naših babic ni bistveno spremenil, je pa zaradi napredka opreme za kuhanje, raznih pripomočkov, embalaže in lažje dostopnih pomožnih sestavin (pektin, citronska kislina) lažji, enostavnejši in hitrejši.

Učni center Brje, sofinanciran z evropskimi sredstvi, je zaživel in že dosega svoj namen. Tehnološka oprema je na razpolago vsem, ki bi viške sadja radi predelali na takšen ali drugačen način. Poskrbljeno je tudi za izobraževanje s predavanji. V mesecu oktobru bomo predstavili program nacionalne poklicne kvalifikacije za predelovalca sadja v sodelovanju z Ljudsko logo brje z napisom univerzo Ajdovščina, v mesecu novembru pa bomo v teoriji in praksi prikazali sušenje kakijev. Vabljeni!

Ingrid M.