Praznični semanji dan v Vipavskem Križu

datum: 30.09.2015
kategorija: Novice

Celovita okoljska prenova Vipavskega Križa je zaključena, Križani pa že načrtujejo veliko slavje ob zaključku enega največjih in najpomembnejših projektov Občine Ajdovščine v zadnjih letih, potekalo bo v soboto, 3. oktobra 2015, ob 17. uri. Vabljeni!

Vipavski Križ prenovljenPodoba Križa je popolnoma prenovljena. Temelj te zgodbe se skriva pod površjem, kjer je nameščena obnovljena komunalna infrastruktura, pomembna za življenje prebivalcev. Popolnoma na novo je zgrajena fekalna kanalizacija, s sistemom kanalov do vsake stanovanjske hiše. Hkrati je urejena tudi meteorna odvodnja ulic in objektov. Odpadne vode Vipavskega Križa in bližnjih zaselkov pa so speljane v novozgrajeno čistilno napravo, kamor se bosta v prihodnosti priključili tudi naselji Plače in Male Žablje.

Že na prvi pogled je opazna sprememba navzven, na javnih površinah – gase in trgi Vipavskega Križa so prekriti s čudovitimi tlakovci, razsvetljuje jih tankočutno izbrana in nameščena javna razsvetljava – talne in stoječe led-svetilke, ki ustvarjajo poseben ambientalni učinek. Podjetje Arhikon je zunanjo podobo načrtovalo skladno z zahtevami varuhov naše kulturne dediščine, podjetje Zigrad iz Idrije pa je kakovostno opravilo gradbena dela. Vipavski Križ tako ohranja historično podobo enega zgodovinsko najpomembnejših slovenskih krajev.

Evropski sklad za regionalni razvoj Vrednost projekta je krepkih 1,8 milijonov evrov, kar 1,2 milijona je občini uspelo pridobiti iz javnega razpisa Evropskega sklada za regionalni razvoj, ki ga je objavilo MGRT, kar znaša 69 % pogodbenega zneska. Preostalih 31 % je zagotovila občina, ki je za dodatnih 200.000 evrov izvedla še nekaj trajnostno naravnanih del. Tako so pod zemljo že pripravljene cevi za električno napeljavo – kable bo na svoje stroške napeljalo podjetje Elektro Primorska, medtem ko je Telekom že prenovil telefonsko omrežje. Meteorna kanalizacija izven obzidja je speljana v potok pod Križem, del dodatnih sredstev pa je bil namenjen arheološkemu in projektantskemu nadzoru ter subvencijam za kanalizacijske priključke posameznih gospodinjstev.

Vipavski Križ prenovljenKakovostno življenje krajanov in nove možnosti za razvoj turizma sta dva bistvena cilja, ki ju je z naložbo zasledovala občina. Prvega je dosegla, za drugega pa bo potrebna dobra volja podjetnih krajanov, ki pa je v Križu ne manjka. Prebivalci, ki so dolge mesece potrpežljivo prenašali hrup, prah in gnečo po ozkih kriških gasah, so nad novo podobo svoje vasi navdušeni in že načrtujejo veliko slavje ob zaključku prenove.

Vipavski Križ se bo v soboto, 3. oktobra 2015, ponovno odel v srednjeveško podobo, obiskovalce bo pričakala kriška gospoda, za red bo skrbela kriška garda. Scenarij pripravlja Irma Krečič Slejko, avtorica odlične kriške Božične zgodbe. V kulturnem programu bodo nastopili otroci iz kriške podružnice in domači umetniki. Pred mikrofonom se bodo vrstili govorniki – goste bo prvi pozdravil predsednik Krajevne skupnosti Vipavski Križ Harij Bat, sledil bo nagovor državnega sekretarja na MGRT Aleša Cantaruttija, praznični govor pa pripravlja župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin. Po slovesnosti bo sledil še voden ogled prenovljenega kraja, ki ga bo z razstavo fotografij Križa okrasil priznani fotograf Andrej Perko.

Vabljeni na prav poseben semanji dan v Vipavskem Križu, 3. oktobra ob 17. uri, da skupaj s Križani praznujemo pomembno pridobitev za celotno Vipavsko dolino.

Oglejte si več fotografij prenovljenega Križa