Prenosni ultrazvok za ajdovski zdravstveni dom

datum: 26.10.2015
kategorija: Novice

Zdravstveni dom Ajdovščina je v pričakovanju nove opreme – prenosni digitalni ultrazvočni aparat bo v začetku novembra že v hiši. Večji del sredstev je zagotovljen z uspešno kandidaturo na javnem razpisu zdravstvenega ministrstva. Odličen pripomoček za hitro diagnosticiranje bo uporabljala služba Nujne medicinske pomoči.

Občina Ajdovščina se je avgusta prijavila na javni razpis Ministrstva za zdravje in pridobila 16.047 evrov za nabavo prenosnega ultrazvočnega aparata. Končna cena prenosnega ultrazvoka je 24.421 evrov. Občina Ajdovščina bo k nakupu primaknila 5.577 evrov, Občina Vipava 1.795, preostanek pa Zdravstveni dom Ajdovščina.

4. novembra bo nova aparatura že dobavljena. Uporabljala jo bo služba Nujne medicinske pomoči in bo neprecenljiva pri diagnosticiranju na terenu, uporabna pa je tudi v ambulanti. S prenosnim digitalnim ultrazvočnim aparatom bo mogoče opravljati preglede srca, prsnega koša, pljuč, trebušne votline, ožilja, mehkih tkiv, mišic, žil … Vgrajena akumulatorska baterija omogoča najmanj 90 minut delovanja aparata, ki je tehnološko precej zmogljiv, pa tudi lahek za prenašanje.