Bodo Kitajci tudi skozi Ajdovščino vstopali v Evropo?

datum: 10.06.2016
kategorija: Novice

V kitajskem mestu Ningbo poteka drugi Investment and Trade Expo 2016, na katerem se kitajskim investitorjem predstavlja tudi Slovenija. V delegaciji Javne agencije SPIRIT Slovenija sta tudi župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin in lastnik Pipistrela Ivo Boscarol.

V slovenskem paviljonu se morebitnim kitajskim partnerjem predstavljajo trije konzorciji, med njimi konzorcij Severne Primorske. Kitajski trg je perspektiven, tako zaradi velikosti kot tudi obvladovanja kapitala, s čimer usmerja svetovno gospodarstvo. Biti del tega gospodarstva je seveda želja mnogih podjetnikov. Tadej Beočanin, župan občine Ajdovščina takole razmišlja: »Tuji investitorji, ki so prisotni v naši občini, večinoma prihajajo iz držav Evropske unije, zakaj ne bi imeli še ruskih ali kitajskih investitorjev. Kitajci osvajajo nova tržišča in tudi mi bi lahko imeli veliko od tega. Zato je smiselno, da svoje projekte predstavljamo potencialnim kitajskim investitorjem in poskusimo privabiti k nam tiste, ki bi imeli dejanski interes po vstopu na evropsko tržišče skozi Slovenijo oziroma skozi Ajdovščino.«

V slovenski paviljon vabi pred vhodom postavljeno letalo Alpha Trainer ajdovskega podjetja Pipistrel, ki na Kitajsko že prodaja celo serijo svojih letal.

Slovenski paviljon zato žanje veliko zanimanja kitajskih obiskovalcev in medijev. Paviljon so obiskali tudi številni visoki politični predstavniki, med njimi guverner province Zheijang, župan in podžupanja mestne občine Ningbo in tudi predstavniki slovenskega veleposlaništva v Pekingu.

Foto SPIRIT