200 let javnega glasbenega šolstva v Sloveniji - druženje ob glasbi na Lavričevem trgu

datum: 22.06.2016
kategorija: Novice

Zveza glasbenih šol Slovenije v letošnjem letu obeležuje 200 let glasbenega šolstva v Sloveniji. Osrednji dogodek bo v petek, 24. junija 2016, natanko ob 15. uri, ko bo simultano nastopilo kar 46 glasbenih šol po vsej Sloveniji. Tudi na Lavričevem trgu v Ajdovščini, po obveznem programu v izvedbi Glasbene šole Vinka Vodopivca bo sledil še nastop dekliškega benda iz OŠ Dobravlje.

 Prva slovenska javna glasbena šola je bila ustanovljena v letu 1816, v sklopu ljubljanske normalke. Poučevalo se je petje, violino, klavir, orgle in generalni bas, šolanje pa je trajalo štiri leta. Za revnejše otroke je bilo šolanje brezplačno, premožnejši pa so plačevali šolnino.

Danes imamo v Sloveniji 54 javnih glasbenih šol, večina jih bo sodelovala v vrhuncu obeleževanja 200-letnice javnega glasbenega šolstva, tudi Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina.  Častni pokrovitelj osrednjega dogodka je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Na zadnji letošnji šolski petek, 24. junija 2016, natanko ob 15. uri, bo na Lavričevem trgu v izvedbi učencev Glabene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina najprej zazvenela slovenska himna, nato pa še prva promocijska popevka samostojne Slovenije Moja dežela – dogodek namreč sodi tudi v sklop obeleževanja 25. obletnice osamosvojitve. V Ajdovščini bomo glasbeno druženje nadaljevali z dekliškim bendom Osnovne šole Dobravlje. 

Dogodek podpirata tudi domači podjetji Fructal in Incom, ki sta zagotovili sokove in sladoled za vse (pride tudi levček Leo). Vabljeni!