Ajdovski gasilci posodobili vozni park

datum: 28.10.2016
kategorija: Novice

Gasilsko reševalni center (GRC) Ajdovščina je bogatejši za novo pridobitev, za vozilo za tehnično reševanje z dvigalom (TRV-2D). Gre vsekakor za zelo koristno pripravo pri reševanju vsakovrstnih nesreč, s katerimi se dnevno soočajo poklicni gasilci.

GRC Ajdovščina je posodobil svoj vozni park z zmogljivejšim in sodobnim vozilom, saj je bilo sedanje vozilo staro že 35 let, zadnja leta je bilo brez dvigala, ki so ga morali izločiti iz uporabe. Novo vozilo je opremljeno za tehnične intervencije (burja, poplave, težje prometne in železniške nesreče, nesreče z nevarni snovmi …). Premore zmogljivo dvigalo dolžine 17,8 m, ki ima možnost priklopa reševalne košare.

 

Nabavna vrednost vozila je visoka, dobrih 390 tisočakov. Tri četrtine je zagotovil proračun občine Ajdovščina (291 tisoč evrov), četrtino pa je primaknila država oziroma Uprava RS za zaščito in reševanje. Približno 50 tisoč evrov je vredna še oprema, ki so jo prestavili iz starega vozila (črpalke za nevarne snovi, sesalec za umazano vodo in naftne derivate, potopna črpalka ter druga reševalna oprema).

gasilci novo vozilo Slovesna predaja vozila ajdovskim poklicnim gasilcem je potekala v restavraciji Dama. Tehnične karakteristike nove pridobitve, ki je že nekaj časa v Ajdovščini in je že služila v pravi intervenciji, je predstavil v.d. direktorja in poveljnika GRC Ajdovščina Miha Ergaver. Gostje, med katerimi je bilo veliko predstavnikov gasilskih organizacij iz celotne regije, so si nato ogledali promocijski videospot, ki je bil posnet ob zaključku projekta Holistic. Sledila je slovesna predaja ključev – župan Tadej Beočanin jih je izročil poveljniku Mihi Ergaverju. Največ zanimanja pa je požela reševalna vaja. Na regionalki, tik ob obvoznici, sta trčila osebno vozilo in cisterna za prevoz nevarnih snovi. Silovito trčenje je premaknilo cisterno na rob voznega pasu in prebilo rezervoar, od koder je začelo iztekati gorivo, osebno vozilo je pristalo na boku, voznik pa ukleščen v zveriženi pločevini … V vaji so poleg poklicnih gasilcev GRC Ajdovščina sodelovali še policisti, reševalci Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ajdovščina ter ekipa Prve pomoči Rdečega križa Ajdovščina. Tokrat se je vse srečno končalo.

Tehnično vozilo z dvigalom je nadvse dobrodošel in koristen tehnični pripomoček ajdovskih gasilcev, pa vendar - da bi ga le čim manjkrat uporabili.