Po Kastri in hkrati po Gori

datum: 08.06.2017
kategorija: Novice

Fotografsko društvo Veno Pilon iz Ajdovščine nadaljuje s tematskimi razstavami fotografij v izložbah opuščenih lokalov v ajdovskem mestnem jedru Kastri. Tokrat so člani društva s pridom izkoristili možnosti, ki jih ponuja vsestransko 'fotogenična' Gora.

Gora, kraški svet s številnimi dolinami, brezni, ogradami, z malo obdelovalne zemlje, ki omogoča le skromno živinorejo.

Naseljevanje te 'votle gore', skozi katero je moč videti Vipavsko dolino, se je začelo v začetku 17. stoletja, ko so kriški grofje poslali svoje oglednike, da bi ocenili kakšne so možnosti izkoriščanja gozda in divjadi v njem. Vesti so bile ugodne, zato so kriški grofje pospeševali stalno naselitev tega območja. Najemniki so si svoje parcele ogradili s kamenjem, ki ga po Gori manjka. Gora je tako prepredena s kamnitimi zidki ali 'grubljami', ki ji dajejo svojevrsten in zanimiv videz.

Če hočemo še podrobneje spoznati Goro, lahko izberemo tematski poti 'Pot po Dolu gor in dol' ali 'Pot po Angelski Gori'. Obe sta dobro označeni in obogateni z opisi večjih znamenitosti. Zasnovani sta krožno, kot ogrlica, na kateri so nanizani biseri narave in dela človeških rok. So duh časa in zelo nazorno prikazujejo večno prilagajanje človeka naravi, njegovo odvisnost in možnost sobivanja tudi v ostrih in težavnih, toda čarobno lepih razmerah matere Gore.

Gora je idealen kraj za pohodnike. Na Predmeji je dobro izhodišče za vzpon na najvišji vrh ajdovske občine Mali Golak (1495 m), lahko se povzpnemo na Čaven ali pa si izberemo razgibano pot po Robu, s slikovito Orlovco, najvišjo steno v pobočju Gore, ter najlepšima razglediščema, Dolskim in Otliškim majem.

Prav tako so zanimivi vzponi iz doline na Goro po številnih uhojenih stezah - najbolj priljubljena je od izvira Hublja do Otliškega okna.

Na vseh poteh pa je 'obvezna' fotografska oprema …