Defibrilatorja še v Vrtovinu in Gaberjah

datum: 11.08.2017
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina je bila uspešna na razpisu Ministrstva za zdravje za »sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvene dejavnosti« in bo prejela 3.600 evrov za nakup dveh defibrilatorjev. Znesek sicer ni astronomski, je pa lahko učinek neprecenljiv, če bo naprava pomagala ohraniti eno samo življenje.

 

V občini Ajdovščina je trenutno 16 avtomatskih defibrilatorjev AED z zunanjo omarico; šest jih je po Ajdovščini, ostali so razpršeni po drugih krajih (Predmeja, Otlica, Col, Podkraj, Lokavec, Ustje, Šmarje, Brje, Selo, Črniče). Enota Nujne medicinske pomoči iz Zdravstvenega doma Ajdovščina je ugotovila, da bi zaradi daljših dostopnih časov v primeru zastoja srca potrebovali napravi še v Vrtovinu in Gaberjah.

Občina se je zato prijavila na razpis Ministrstva za zdravje in bila uspešna. Pogoj je bil tudi lastna udeležba, tako bo občina iz proračuna doložila še 1.280 evrov. Predvideni lokaciji za namestitev naprav sta šola v Vrtovinu in stavba KS v Gaberjah.

Po dogovoru je za vzdrževanje defibrilatorjev (zamenjava elektrod, baterij itd.) zadolžena Območna enota Rdečega križa Ajdovščina.