Desetič med šmarenske griče

datum: 15.05.2019
kategorija: Novice

V Šmarjah ta konec tedna prirejajo jubilejno, že 10. prireditev Med šmarenskimi griči. Petkov večer odpira vrata v vinske hrame, nedeljo pa zaznamujeta jutranji pohod Čez Školj in Tibot ter popoldanske kmečke igre.

V petek zvečer bodo imeli odprta vrata kleti Poljšakova Brajda in Franko Kante v Šmarje ter Valter Furlan v Zavinu. Nedeljski pohod, organizatorja sta TD Vinoreja Šmarje in TD Vrtovče, se začne ob 8. uri pri informativni točki v Šmarjah, sledi spust v dolino potoka Raklč in nato vzpon na najvišjo točko pohoda (Školj 428 metrov n.v.). Pot nato vodi skozi Vrtovče in Lisjake na Tibot, 393 metrov visok vrh, kjer je nekoč stala cerkev sv. Teobalda. Po maši se bodo pohodniki spustili v zaselek Potok ter se skozi Jakuline, rojstni kraj Matije Vertovca, in Hrastje vrnili v Šmarje. Krožna pot je dolga 9 km, zelo razgibana, slikovita, z lepimi razgledi na južno in severno stran Vipavske doline, Kras in Tržaški zaliv. Posebnost pohoda je osliček Sivko, ki za pohodnike nosi osvežilne napitke. Predviden povratek je ob 12.30, ravno prav za okrepčilo. Na tržnici bodo na voljo razne domače dobrote, tudi že prve letošnje češnje.

šmarjeV popoldanskem času pripravljajo zabavni program s kmečkimi igrami ter predstavitvijo gasilskega društva Šmarje. Obiskovalci si bodo v vmesnem času lahko ogledali spomeniško zaščiteno jedro vasi, z ozkimi gasami v krogih okrog cerkve in številnimi kamnitimi detajli. Zanimiva je tudi tipična vipavska planta, kjer so člani TD Vinoreja Šmarje letos dodali še pet vinskih sort: merlot, klarnico, modri in rumeni muškat ter vrtovko, tako da je sedaj posajenih že 15 za vinorodni okoliš značilnih sort. Za prihodnje leto so že pripravljeni cepiči bergonje in poljšakice. Planto in informativno točko bodo letos dokončno uredili tudi preko Moje pobude, projekta participativnega proračuna občine Ajdovščina, tako da ji bodo dodali še pitnik in stojalo za kolesa.