Škode še ni

datum: 23.03.2020
kategorija: Novice

Tale češnja bo zelo zgodnja. Avtor fotografije, ki je tudi ljubiteljski sadjar, je fotografijo češnjevih cvetov, posneto pred nekaj dnevi, poimenoval

Za nami je vetrovna in hladna noč. Burja sicer ni povzročala večjih težav, če pa se bodo nizke temperature nadaljevale, znajo škoditi sadnemu drevju.

Leto smo v Vipavski dolini začeli s pomladjo, zime tako-rekoč (še) nismo imeli. Merilna postaja v Potočah je ob jutrih beležila majhne minuse, dnevne temperature pa so se v povprečju gibale okoli 15, celo 20 stopinj Celzija. Pomladno vreme je spodbudilo marelico, ki je začela pocvetati že konec januarja, breskev kakšne tri tedne za njo, češnja pa je trenutno v fazi brstenja.

Pozebo lahko povzroči zelo nizka temperatura (-5 in manj) v kratkem času (dovolj 1 ura), ali pa dlje časa trajajoča nizka temperatura (cela noč temperatura do -3), škoda pa je nato odvisna še od drugih dejavnikov – mikroklime, sestave tal …  

Marelica v Vipavski dolini je trenutno izven večje nevarnosti, saj je že začela delati plodove, ki so bistveno bolj zaščiteni od cveta. Najbolj občutljiva je trenutno breskev, saj je v največji fazi cvetenja, in glede na dejstvo, da je v večini posajena v nižinah, bo ob temperaturah med -3 in -4 v resni nevarnosti za pozebo. Češnja je trenutno še v fazi brstenja, zato ji temperature do -3 stopnje ne škodijo. Tudi kaki je že začel odganjati, nevajen mraza je hiter za pozebo, v tej rastni fazi mu lahko škodi že -2 stopnje.

Večje škode za sedaj torej še nismo zabeležili, vendar pa vremenoslovci za naslednji dni napovedujejo hladno vreme. Domači sadjarji imajo svojo vražo, ki menda drži: če bo okoli velike noči sneg pokril Čaven do polovice pobočja, nato pa bo naslednji dan jasno sončno vreme, potem bo zagotovo pozeba.