Pogovor daje moč

datum: 12.12.2020
kategorija: Novice

Epidemija nam ne prizanaša, mnogi so osamljeni, vse več težav in nevšečnosti pa povzroča tudi na področju duševnega zdravja. Na voljo je kar nekaj oblik pomoči, ena izmed njih je tudi telefon za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji. Na brezplačni telefonski številki 080 51 00 vse dni v tednu nudijo strokovno pomoč izkušeni psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki s področja duševnega zdravja. Za starostnike, ki si želijo družbe, pa je na brezplačni telefonski številki 080 38 07 na voljo telefonska klepetalnica Čvekifon.

Epidemija in z njo povezani krizni ukrepi so v ljudeh sprožili različne stiske – pogovor je tisti, ki lahko težave odpravi ali vsaj omili. Vse več je občutka negotovosti, nemoči in izgube nadzore, saj aktualna situacija vpliva na raznolika področja delovanja in predstavlja resno grožnjo – bodisi z vidika izgube zdravja, zaposlitve ali socialno-ekonomskega preživetja. Že obstoječe težave lahko postanejo za posameznike v prihodnje še težje obvladljive. Z namenom razbremenitve ter psihosocialne podpore posameznikom, ki so se znašli v stiski zaradi sedanjih razmer, so se številne organizacije povezale v telefon s skupno številko: 080 51 00. Izkušeni strokovnjaki nudijo čustveno podporo pri premagovanju tesnobe, strahu, jeze, pa tudi podporo obolelim in svojcem. Skupaj pa so stopile tudi nevladne organizacije in za starostnike, socialno izolirano najranljivejšo skupino, v sodelovanju z operaterji organizirale Čvekifon, brezplačni klepetalnik, preko katerega lahko med seboj klepetajo starejši. Brezplačna telefonska številka Čvekifona 080 38 07 je povsem enostavna za uporabo, starejši le pokličejo in sledijo navodilom.

Za vsa vprašanja v zvezi s koronavirusom in ukrepi, povezanimi z njim, pa še vedno velja, da se obrnete na klicni center za informacije, na telefonsko številko 080 14 04. Aktualne informacije in koristne telefonske številke, povezane z epidemijo, najdete tudi na naši spletni strani. Podporo ranljivim skupinam nudita obe humanitarni organizaciji, dežurna je številka štaba Civilne zaščite za pomoč obolelim. Ne pozabite, da lahko pogovor veliko doprinese k izboljšanju počutja in večji pozitivni naravnanosti.