Življenje je lepše na kolesu

datum: 15.09.2021
kategorija: Evropski teden mobilnosti

Pričenja se jubilejni, že 20. Evropski teden mobilnosti, letos bo potekal v duhu slogana 'Živi zdravo. Potuj trajnostno'. Že deveto leto zapored ga bomo obeležili tudi v Ajdovščini. Vsak dan v tednu mobilnosti vas bomo spodbujali in navduševali za kolesarjenje, ker je življenje na kolesu še lepše. Začenjamo na začetku, z utemeljitvijo zakaj kolesariti.

Zakaj kolesariti?

1. KER JE ZDRAVO

Območje je raj za kolesarje Poganjanje pedalov (tudi tistih na sobnem kolesu) krepi kondicijo, topi maščobne obloge, kuri kalorije – torej vsesplošno dobro vpliva na telesno in duševno zdravje. Poudariti velja, da je pri kolesarjenju obremenitev na sklepe zelo majhna, zato je to odlična alternativa teku ter je priporočljivo za rehabilitacije po poškodbah ali za pretežke.

Pomembno:

  • za kolesarjenje ne potrebujete niti osebnega trenerja niti posebnega treninga. Ko se kolo enkrat naučite voziti, ga znate za vedno!

Uporabno:

  • ena ura počasnega, nenapornega kolesarjenja pokuri približno 300 kalorij,
  • kolesarjenje izboljšuje kardiovaskularni sistem, prečisti pljuča ter poveča njihovo zmogljivost, poleg tega pa učvrsti telo, še posebej trebuh, spodnji del hrbta, zadnjo plat ter stegna,
  • že 10 minut kolesarjenja je dovolj za izboljšanje počutja, saj se med to vadbo sproščajo endorfini, ki izboljšujejo počutje in znižujejo raven stresa.

Zanimivo:

  • če bi le eno tretjino kratkih poti, ki jih sicer opravimo z avtom, prevozili s kolesom, bi nacionalna stopnja srčnih bolezni upadla za 5 do 10 %.

 

2. KER JE ZABAVNO

češnjev maraton Kolesarjenje je nadvse družabna dejavnost in odlična družinska dogodivščina. S kolesom pridemo dlje kot peš, torej vidimo in doživimo več. Na kolesu z lahkoto prevozimo več deset kilometrov, pridemo v sosednjo vas in še dlje ter med vožnjo uživamo ob opazovanju narave.

Kolo je enostavno tudi za transport, zato bo odličen prijatelj tudi na počitnicah, v turistično razvitih regijah in krajih pa je kolo mogoče najeti. Tudi v naši občini lahko najamete tako-rekoč kakršnokoli kolo – električno ali navadno, celo otroško, ali odraslo z otroškim sedežem … seveda z vso pripadajočo opremo.

Srečanje - Rogljič Če imamo še nekaj malega sreče, lahko na kolesarjenju srečamo Rogljiča in z njim naredimo selfi.

 

3. KER JE OKOLJU PRIJAZNO

Ste vedeli, da se dnevno skozi mesto Ajdovščina po Goriški cesti prepelje kar 12.000 motornih vozil!?

Ste vedeli, da je kar ena tretjina porabljene energije na gospodinjstvo povzročena z vožnjo z avtomobilom?

Motorni promet je hud onesnaževalec, ki v ozračje dodaja ogromne količine toplogrednih plinov in močno prispeva h globalnemu segrevanju ozračja, hkrati tudi bistveno onesnažuje zrak. Poleg tega motorna vozila v mestu povzročajo hrup in zahtevajo svoj prostor.

Ste vedeli, da na Nizozemskem dobro četrtino vseh prevozov opravijo s kolesom, ki jih je v državi kar trikrat več kot avtomobilov?

s kolesom po opravkih

Kolesarjenje ne onesnažuje, ne povzroča hrupa, ne porablja neobnovljivih virov energije, niti ne porablja toliko prostora kot avtomobilski promet – na mesto enega avtomobila lahko parkiramo od 7 do 9 koles!

Kolesarji ne izgubljajo časa in živcev v prometnih zastojih in ne brezsmiselno trošijo energijo in denar.