S kolesom po Vipavski dolini

datum: 18.09.2021
kategorija: Evropski teden mobilnosti

V Evropskem tednu mobilnosti vas v Ajdovščini vabimo na kolo – po vsakodnevnih opravkih, pa tudi za kakovostno preživet kratek čas. Za konec tedna vam ponujamo zanimive kolesarske izlete, na katere se lahko odpravite manj izkušeni ali pa klancev željni kolesarji sami, z družino ali s prijatelji.

Utrinek z dirke Po sloveniji 2019 - vzpon na Predmejo. Vipavska dolina je s svojim razgibanim terenom in prepredenimi potmi pravi raj za kolesarjenje. Ob legendarnih klancih, po katerih so se na znamenitih dirkah podili tudi vrhunski kolesarski šampioni s Pogačarjem in Rogljičem na čelu, je dovolj terenov tudi za tiste, ki uživajo v lagodni vožnji in občudovanju narave. Dodati velja, da je po dolini mogoče kolesarit praktično vse leto.

Kolesarsko turo si lahko sestavite sami, najlepša bo, če jo boste speljali po slikovitih stranskih poteh, ki se jih v naši deželi ne manjka. Če teh poti ne poznate dovolj dobro, potem se odpravite na TIC Ajdovščina po zemljevid S kolesom po Vipavski dolini. Ta vam ponuja kar 16 krožnih kolesarskih tur po celotni dolini. Poti so različnih težavnostnih stopenj.

Foto: Matevž BrataševecDo prvega sneženja je še čas za kolesarjenje po Gori. Odkrijte Skrivnosti Trnovskega gozda na srednje zahtevni krožni kolesarski poti: Predmeja – Planinska koča Antona Bavčerja – Velika ledena jama v Paradani – Iztokova koča pod Malim Golakom – Predmeja. Srednje zahtevna je tudi krožna pot po dolini: Potoče – Vrtovin – Črniče – Preserje – Velike Žablje – Dobravlje – Ajdovščina – Lokavec – Cesta – Potoče. Podate se lahko tudi po novi tematski učni poti ob reki Vipavi, namenjeni kolesarjem in pohodnikom. Prihodnji konec tedna pa bo svojemu namenu predana tudi nova krožna kolesarska povezava z izhodiščem v Skriljah, ki pelje skozi sosednje vasi in je zaradi svoje nezahtevnosti še posebej namenjena prav družinam.

Še več o kolesarjenju, ponudbi poti, izposoji navadnih in e-koles ter ostali ponudbi za kolesarje v Vipavski dolini pa najdete na turističnem spletnem portalu Vipavske doline – pobrskajte.