S kolesom v službo ali po opravkih

datum: 20.09.2021
kategorija: Evropski teden mobilnosti

Kolesarjenje je cenejše in do okolja prijaznejše kot motorno vozilo. V mestih pa ima tak prevoz še več prednosti – v jutranjih ali popoldanskih konicah je vožnja s kolesom praviloma hitrejša kot z avtomobilom, parkirnega prostora vam zagotovo ne bo zmanjkalo, hkrati pa je to odlična rekreativna dejavnost, za katero običajno zmanjka časa.

Električno kolo Seveda nimamo vsi možnosti, da bi se na delo ali po opravkih vozili s kolesom. Če pa ste iz bližnje vasi, ali je vaš dnevni cilj zgolj na drugem koncu mesta, in še vedno vsako jutro bentite čakajoči v gneči na cesti (povprečna hitrost vožnje skozi Ajdovščino v jutranjih in popoldanskih konicah je bistveno nižja od 50 km/h), nato pa mrzlično iščete parkirno mesto, ker ste tako ali tako že v zamudi, velja premisliti, ali nebi avta zamenjali za kolo. Če vas od te misli odvrača zgolj poganjanje pedal, pa velja razmisliti o električnem kolesu – s takšnim se lahko brez napora redno vozite tudi na daljših poteh.

S kolesom ste bolj svobodni in okretni, z nekaj spretnosti (ki jo s prakso hitro pridobite nazaj, saj veste, kolesarjenja se enostavno ne da pozabiti) pa lahko hitro najdete pot med koriti za rože, količki na pločniku in parkiranimi avtomobili.

Kolo potrebuje kar 12-krat manj prostora kot parkirano vozilo!  

Kolesarjenje nam omogoča intenzivnejše doživljanje okolice, vpliva na dobro počutje in izboljšanje psihofizične kondicije.

Ob rednem poganjanju pedal lahko mirne vesti pomalicate tudi kaj bolj kaloričnega, pa tudi doma na kavču ne bo nobene slabe vesti.