110 let Planinskega društva Ajdovščina

datum: 29.07.2013
kategorija: Novice

120 let Planinske zveze Slovenije, 110 let Planinskega društva Ajdovščina in 20. obletnica tradicionalnih poletnih pohodov na Čaven – to so trije razlogi za veliko praznovanje Planinskega društva Ajdovščina, ki bo potekalo v nedeljo, 4. avgusta 2013, na Čavnu.

Planinsko društvo Ajdovščina bo v nedeljo, 4. avgusta 2013, na Čavnu praznovalo 110. rojstni dan. Slavnostni govornik proslave s kulturnim programom bo predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik. Že tradicionalno pa bo zbrane pohodnike pozdravil tudi župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak.

Eden od pobudnikov ustanovitve podružnice SPD Ajdovščina je bil Edmund Čibej, starosta primorskega učiteljstva, ljubitelj narave, še posebej gozda in dober gornik. Čibej je bil naravnost zaljubljen v Trnovsko planoto in njene posebnosti. Znan je predvsem po tem, da je prvi na Goro prinesel smuči, ki so domačinom v zimskem času še kako prav prišle. Čibej pa je bil tudi ljubitelj pohodništva, veliko je pisal v Planinski vestnik, znan je njegov zapis iz leta 1906 o Trnovski planoti in o treh najlepših razgledih v Trnovskem gozdu. Edmund Čibej je bil prvi predsednik domačega planinskega društva, učakal je njegovo 50-letnico ter tedaj postal častni član Planinskega društva Ajdovščina.

Prek Trnovske planote pelje Slovenska planinska pot, ki so jo domači planinci ob vseslovenski in ob ajdovski obletnici planinstva dodobra prevetrili in obnovili. Če se odpravljate na slavje, vas korak morebiti zanese tudi na  odsek te poti – iz Nanosa pelje do roba Gore, od tam pa na Čaven …

V pestrem kulturnem programu, ki ga pripravljajo domači planinci, bo vsakdo našel kaj zase, praznovanje pa se bo s plesom in živo glasbo nadaljevalo tudi popoldne.

Jubilejna akcija – zbirajte žige!

Ob priložnosti praznovanja 110 let PD Ajdovščina bo izšla publikacija, ki osvetljuje današnji utrip društva. V PD Ajdovščina so se ob tem jubileju odločili za jubilejno akcijo, ki bo trajala 5 let, to je od 4. 8. 2013 do 3. 8. 2018. Izdali bodo poseben dnevnik za obisk kontrolnih točk in odtise žigov. Dnevnik zajema 23 kontrolnih točk, sestavljenih iz črk, ki so v naslovu jubilejne akcije, to je »STO DESET LET PD AJDOVŠČINA«. Za kontrolne točke so izbrali naše naravne in kulturne znamenitosti.

Z nekaterimi črkami so imeli nekaj težav, tako so na »E« našli le Ermanovec, tudi za črko I niso našli primernega hriba, zato so izbrali kontrolno točko na Mali gori pod Čavnom. Jubilejna akcija je posvečena tudi 60-letnici Slovenske planinske poti. V akcijo je zajetih 11 kontrolnih točk SPP, 2 KT na razširjeni SPP in 3 KT na trasi SPP. Namen akcije je spoznavanje naših krajev, življenja ljudi ter kulturnih in naravnih znamenitosti, torej našega bogastva.

Vsi, ki boste do zaključka jubilejne akcije poslali izpolnjen dnevnih na naslov PD Ajdovščina, Gregorčičeva 20, 5270 Ajdovščina, boste prejeli po pošti ali na letnem pohodu na Čavnu, to je vsako prvo nedeljo v avgustu, jubilejno značko.

Dnevnike boste lahko kupili od 4. 8. 2013 na Čavnu, najprej ob praznovanju 110-letnice PD, ter v okoliških kočah, v TIC Pale, C. IV. Prekomorske 61 a, Ajdovščina, in na sedežu PD; Gregorčičeva 20, Ajdovščina. Info: 041 891 368. Idejni avtor akcije je Mirko Soban, planinski vodnik, markacist in varuh gorske  narave v PD Ajdovščina. 

Torej, pridite na Čaven, da bomo skupaj praznovali rojstni dan enega najstarejših planinskih društev v Sloveniji, to je Planinskega društva Ajdovščina. Ponosni smo na njegovo neprekinjeno delovanje, tudi v najtežjih dneh Primorske.

Povzeto po sporočilu PD Ajdovščina