Nov prikazovalnik hitrosti za še bolj varno pot v šolo

datum: 26.08.2014
kategorija: Novice

Eden takšnih prikazovalnikov bo opozarjal voznike na Otlici

Slab teden prostih dni še preostane šolarjem do začetka pouka. Priprave na novo šolsko sezono pa so že v polnem teku. Medtem ko starši mrzlično brskajo med prebogato ponudbo šolskih potrebščin, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu s pomočjo mnogih prostovoljcev načrtuje vsakoletno akcijo Varna pot v šolo. Z veseljem sporočamo, da je Občina Ajdovščina ena od devetih dobitnic enoletnega brezplačnega najema prikazovalnika hitrosti »Vi vozite«, postavljen bo na Otlici.

Novo pridobitev je na Agenciji prevzel sodelavec ajdovske občinske uprave Jošt Černigoj, ki skrbi za vse preventivne in druge aktivnosti iz področja prometne varnosti. Nov prikazovalnik hitrosti bo opozarjal na Otlici

Občina Ajdovščina se je uspešno prijavila na javni razpis Javne agencije RS za varnost prometa, ki je v sodelovanju s podjetjem Intermatic d.o.o. v brezplačni najem ponudila 9 prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite«. Namen akcije je izboljšanje prometne varnosti na najbolj prometnih območjih v okolici šol in vrtcev ter zbiranje statističnih podatkov o izmerjenih hitrostih na teh območjih. Včeraj so predstavniki občin dobitnic v prostorih agencije podpisali sporazum in prevzeli prikazovalnike. Prikazovalnik hitrosti, ki ga je prejela Občina Ajdovščina, bo postavljen na Otlici in bo opozarjal voznike na hitrost iz smeri Cola proti Predmeji.

Prostovoljci za varnost na šolskih poteh

Prvi šolski teden bodo za varnost šolarjev na šolskih poteh skrbeli prostovoljci. Opozarjali bodo voznike na večje število otrok, ki prečkajo prehode za pešce na šolskih poteh. Dežurali bodo v času prihodov in odhodov iz šole, na prehodih za pešce na območju mesta Ajdovščina, ki so del varnih šolskih poti, pa tudi na prehodih za pešce ob osnovnih šolah v Lokavcu, Dobravljah, Črničah, na Colu … .

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu se zahvaljuje prostovoljcem iz Društva upokojencev Ajdovščina, Društva invalidov Ajdovščina – Vipava, Planinskega društva Ajdovščina, Radio kluba Ajdovščina, OZRK Ajdovščina in Občine Ajdovščina.

V sklopu preventivne akcije bo obrezano drevje in grmovje, ki zastira javno razsvetljavo na prehodih za pešce na območju mesta Ajdovščina.

Staršem otrok, ki bodo letos prvič sami na šolskih poteh, svetujemo, naj to pot večkrat prehodijo skupaj s svojimi otroci ter jih še posebej opozorijo na pravilno ravnanje in morebitne prometne pasti. Staršem, ki otroke vozijo v šolo, pa polagamo na srce in razum, naj na šolskih parkiriščih upoštevajo prometni red, predvsem pa varnost – ne ustavljajte na avtobusnih postajališčih ali na cesti, otrok naj iz avtomobila izstopa na varni strani, vzemite si raje več časa za dostavo otroka v šolo, z manj nervoze boste vi, vaši otroci, pa tudi vaša okolica, veliko bolj varni!

Prav tako opozarjamo ostale voznike, da se v ponedeljek na ulicah in cestah okoli šol pričenja vrvež ter da so otroci v prvih šolskih dneh manj pazljivi na okolico. Zato ne bo odveč pravočasni odhod od doma in povečana pazljivost v prometu. Hvala!