Uspešni na razpisu – Križ bo prenovljen!

datum: 12.09.2014
kategorija: Novice

Prav danes je na Občino Ajdovščina prispela vesela novica – sklep o sofinanciranju projekta celovite okoljske prenove Vipavskega Križa. Občina je za sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj zaprosila preko javnega razpisa MGRT, pridobitev sredstev je bila pogoj za izvedbo projekta, ki se zdaj lahko začne realizirati.

Biser v srcu Vipavske doline je pošteno potreben brušenja. Obnova infrastrukture bo temelj, na katerem se bo Vipavski Križ lahko razvijal naprej, predvsem pa bodo prebivalcem Vipavskega Križa omogočene kakovostne komunalne storitve. Naselje še nima urejenega kanalizacijskega sistema, obstoječe vodovodno omrežje pa je dotrajano. V okviru projekta Celovita prenova Vipavskega Križa bo na novo zgrajena fekalna kanalizacija, sistem fekalnih kanalov bo urejen na način, da se bodo nanj lahko priključile vse stanovanjske hiše. Vzporedno bo urejena  tudi meteorna odvodnja ulic in objektov.  Za potrebe čiščenja odpadne vode Vipavskega Križa in bližnjih zaselkov bo zgrajena nova čistilna naprava, na katero se bosta v nadaljevanju priključili tudi naselji Plače in Male Žablje.

Starodavno naselje bo torej prekopano po dolgem in počez, nato pa bodo zunanje javne površine rekonstruirane z naravnimi materiali, na način, da se bo historična vrednost naselja povrnila. Tudi nov sistem javne razsvetljave se podreja ustvarjanju ambientalnosti – ob stoječih svetilkah na osrednjih ulicah in trgih bodo podhode in zanimive fasade osvetljevale talne svetilke. Načrtovalci so že pridobili ustrezno soglasje varuhov kulturne dediščine.

Hkrati bosta prenovila svoji omrežji tudi Elektro Primorska in Telekom.

Vrednost projekta je krepkih 1,8 milijona evrov, dobrih 1,2 milijona evrov sredstev je Občina Ajdovščina pridobila iz MGRT in Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Vipavski Križ bo s prenovo pridobil nove možnosti za razvoj, predvsem v smeri turizma, pa tudi na drugih gospodarskih področjih. Biser bo lahko ponovno zasijal, so pa občinski svetniki ob sprejemanju DIIP-a opozorili, da je ob urejanju osnovne infrastrukture pomembno razmišljati tudi o turistični infrastrukturi ter o novih vsebinah, potrebnih za dober turistični razvoj.

Evropski sklad za regionalni razvoj