Poti so pripravljene, vabljeni na 14. pohod po Vertovčevih poteh

datum: 13.10.2014
kategorija: Novice

Pohod poteka prvo nedeljo po martinovi nedelji, dobimo se v nedeljo zjutraj, 16. novembra, pod mogočnim hrastom pred vasjo Ustje. Pohodne poti so dobro pripravljene in označene. Nova zanimivost pohodnike čaka na Vrtovčah.

Društveni Vertovčev pohod, oktober 2014 Člani in prijatelji društva Matija Vertovec smo se dober mesec pred letošnjim 14. pohodom podali na Vertovčeve poti – z namenom, da jih očistimo, pregledamo vse oznake, pa tudi, da se pred veliko akcijo, ki nas čaka, podružimo in tako okrepimo naše medsebojne odnose. Organizacija tako obsežnega pohodno-turističnega dogodka, ki ga obišče nekaj tisoč pohodnikov (lani kar okoli 8.000!!) je zahtevna. Od organizatorjev zahteva veliko časa in odgovornosti, predvsem pa terja zanesljivo ekipo ljudi.

Poti so dobro pripravljene, utrjene in označene. Zahvala za to gre predvsem domačinom, ki so na veliko poteh kar sami uredili odvodne jarke, sproti jih tudi čistijo in tako ohranjajo poti v odličnem stanju. Je pa letošnje mokro poletje pošteno načelo naše količke, precej smo jih zamenjali in namestili nove smerokaze – prav na vsakem križpotju je označena smer pohoda.

Vrtovče, razgleden kraj

odkritje nove table na vrtovčah Takšen naslov nosi nova turistično-informativna tabla, ki smo jo, skupaj s člani našega prijateljskega Turističnega društva Vrtovče postavili na osrednje križpotje v vasi. Tik ob avtobusni postaji bo dobro vidna vsem mimoidočim, prostor je lepo urejen in zasajen z okrasnimi rastlinami, Vrtovče so dobile nov, bleščeče lep, info-kotiček.

Tablo sta slovesno odkrila predsednik Društva Matija Vertovec Marijan Lozej in predsednica Turističnega društva Vrtovče Ksenja Trobec, predstavil pa jo je njen snovalec in avtor besedila Dušan Krečič. Pripoveduje o zgodovini in znamenitostih Vrtovč, tega razglednega kraja na prevalu iz Vipavske v Braniško dolino, opremljena je z zemljevidi in fotografijami. Domačini so se izkazali z gostoljubnim sprejemom in pogostitvijo.

odkritje nove table na vrtovčah Društvo Matija Vrtovec vsako leto na Vertovčevih poteh uredi vsaj eno takšno turistično-info točko, tako da je pohodna pot že bogato opremljena. To je poslanstvo, ki nam ga zapustil idejni oče Vertovčevega pohoda, ustanovni član in dolgoletni predsednik Društva Matija Vertovec Stane Bačar, ter ga želimo z enako mero spoštovanja do naravnih in kulturnih vrednot na teh poteh nadaljevati tudi v prihodnosti.

14. pohod po Vertovčevih poteh bo v nedeljo, 16. novembra

Vabimo vas na 14. Pohod po Vertovčevih poteh, prvo nedeljo po martinovi nedelji, 16. novembra 2014. Nezahtevna krožna pot pelje skozi vasi, vinograde, polja in travnike na Vipavskih gričih.

Zbor pohodnikov – med 7. in 9. uro pod mogočnim hrastom pred vasjo Ustje;

Doživetja na poti – ogled nedavno prenovljene cerkvice sv. Marjete; razstava intarzij v prostorih stare šole na Planini; poseben sprejem pripravljamo v Vertovčevi rojstni vasi Jakulini; družabno bo na Vrtovčah; ob vsej poti vas bodo čakali odprti hrami in ponudba domačih prigrizkov na stojnicah; na vseh večjih točkah pohoda (Ustje, Planina, Šmarje, Vrtovče, Uhanje) bo brezplačno na voljo topel čaj in kava.

Ob 11. Uri – maša v Marijini cerkvi v Šmarjah;

Ob 12. uri – osrednja slovesnost na trgu pred cerkvijo in spomenikom Matiji Vertovcu; spregovorila nam bo tudi Slovenska vinska kraljica Špela Štokelj, doma iz Planine.

Ob zaključku pohoda pa vas bo pod hrastom pričakala bogato obložena tržnica domačih pridelkov, tu si bomo vzeli čas za druženje pred odhodom domov.

Štartnine ni, priporočena je dobra pohodna obutev, pot vam bo vzela 4 do 5 ur hoje, topla malica po zmerni ceni bo na voljo v Šmarjah. Pohod bo potekal v vsakem vremenu.

Društveni Vertovčev pohod, oktober 2014