Mednarodni posvet: Nove ideje za stare stavbe

datum: 20.09.2015
kategorija: Novice

Mednarodni posvet, v torek, 29. septembra 2015 od 15.30 do 19.30, v Mladinskem centru in hotelu Ajdovščina.

Številni prazni prostori zaznamujejo marsikatero evropsko mesto. To še posebej velja za srednje velika in manjša mesta, ki se pogosto spopadajo z nazadujočim gospodarstvom in upadanjem prebivalstva. Večkrat ostajajo dlje časa prazni tudi prostori v javni lasti, kar predstavlja za mesta večkratno izgubo.

S tem problemom se želi spopasti 7 mest od Baltika do Balkana v sklopu projekta Nove ideje za stare stavbe, sofinanciranega iz evropskega programa Evropa za državljane. Vseh 7 mest se srečuje s skupnim problemom ekonomskega in družbenega nazadovanja in si želi najti učinkovite in demokratične rešitve za oživljanje mest in izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev. S pomočjo projekta želijo povečati vključenost prebivalcev v odločanje o upravljanju z javno lastnino in o trajnostnem urbanem razvoju ter poiskati konkretne rešitve za boljšo uporabo nepremičnin v javni lasti. Z izmenjavo dobrih praks, izkušenj in znanja vključenih občin in partnerskih nevladnih organizacij nameravajo razviti tudi dolgoročno platformo na temo upravljanja nepremičnin v javni lasti v majhnih in srednje velikih evropskih mestih.

Tokratni dogodek je prvi v nizu sedmih dogodkov, ki se bodo do julija 2017 zvrstili še v hrvaškem Pulju, srbskem Beogradu, Nikšiću v Črni gori, Oberhausnu v Nemčiji, Liepaji v Latviji ter nazadnje v Mariboru. Zanimive primere oživljanja praznih prostorov bodo predstavili predstavniki nevladnih organizacij Expeditio iz Kotorja, Kitev iz Oberhausna, Ministarstvo prostora iz Beograda, Urban Institute iz Rige, Zelena Istra iz Pulja in IPoP iz Ljubljane ter predstavniki občin AjdovščinaNikšić in Maribor.

Na posvet so vabljeni vsi prebivalci Občine Ajdovščina. Udeležba na posvetu je brezplačna, potrebno pa se je prijaviti. Prijave zbiramo elektronsko do 28. septembra 2015 do 12. ure.

Link do spletne prijave najdete tukaj.

Logo - nove ideje za stare stavbe