Gostje iz Mongolije se poslavljajo

datum: 15.03.2024
kategorija: Novice

Zadnji delovni dan in predstavitev dela RRA Rod Ajdovščina

V tem tednu se je na delovnem obisku v Ajdovščini mudila delegacija gostov iz Mongolije, v sklopu evropskega projekta FRIENDSHIP "Krepitev prijateljstva med EU in Mongolijo prek pravične, odporne in inovativne rasti v provinci Darkhan-Uul".

Kako v Sloveniji načrtujemo prostorTeden je bil pester in aktiven za goste iz mesta Darkhan v Mongoliji. Razdeljeni v dve skupini so se seznanjali z različnimi vsebinami dela v naši lokalni skupnosti. Urejanje prostora, izvajanje občinskih investicij in zagotavljanje varnosti so bile osrednje vsebine, ki so se jim posvečali. Prvo skupino so sestavljali predstavniki mongolske policije in civilne zaščite. Ti so si najprej ogledali delo v oddelku za prostor, s poudarkom na cestni in prometni infrastrukturi ter njeni digitalizaciji, drugi dan se jim je predstavilo evropski regijski center Civilne zaščite v Palmanovi, ob povratku pa še Gasilsko reševalni center Ajdovščina. Seznanili so Na obisku regijskega centra Civilne zaščite v Palmanovi se tudi z delovanje regionalnega nadzornega centra DARS-a v Ljubljani. Drugo skupino so tvorili predstavniki lokalne skupnosti iz področja urejanja prostora ter profesor urbanizma in arhitekture na tamkajšnji univerzi. Prvi dan so se sprehodili po mestu – do gradbišč gimnastične dvorane in Rustjeve hiše. V sklopu urbanističnega ogleda pa so si prihodnji dan ogledali še gradnjo blokov in Dom starejših občanov na Ribniku. Drugi dan so se seznanili s prostorskim planiranjem v Sloveniji, popoldan pa so si ogledali prostorske in druge posebnosti na Gori. Sledila je Na ogledu občinskih investicij tudi sprehod čez najlepši ajdovski placpredstavitev Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina, ki je nato predstavila upravljanje s kanalizacijskimi sistemi ter goste odpeljala na ogled male čistilne naprave v Dobravljah in centralne čistilne naprave v Ajdovščini. Teden pa je zaokrožila še predstavitev delovanja Regijske razvojne agencije Rod Ajdovščina, ki je skupaj za obe skupini gostov potekala v občinski sejni sobi.

Gostje so navdušeni nad Ajdovščino in priznavajo, da so ob slovesu kar malo žalostni. To je že tretji obisk iz Mongolije, prvi z delovnimi obveznostmi, tako da je dolga pot med mestoma Darkhan v Mongoliji in Ajdovščino v Sloveniji že kar utečena, odnosi pa že dodobra prijateljski. Srečno pot nazaj v želji, da se kmalu spet srečamo. 

Na gradbišču Rustjeve hiše   Obisk DARS-a v Ljubljani

Ogled Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina Tudi na Goro smo peljali naše goste.