V nekdanji stavbi DSO načrtovane socialno-varstvene storitve

datum: 16.05.2024
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina načrtuje v nekdanji stavbi Doma starejših v Ajdovščini okrepiti socialno-varstvene storitve za starejše in ranljive skupine. Poleg storitev za kvalitetno oskrbo starejših se v objektu načrtuje tudi ureditev prostorov za bivalno enoto VDC-ja in prostor za dnevno varstvo oseb s posebnimi potrebami.

dsoObčina Ajdovščina je v preteklem mesecu na Ministrstvo za kohezijo regionalni razvoj poslala vlogo za prenos objekta Doma starejših občanov v lastništvo Občine Ajdovščina. Za lokalno skupnost je bistvenega pomena, da ostane objekt v sklopu socialno-varstvenih storitev, ki bodo okrepile ranljive skupine, zlasti starostnike. V nekdanji stavbi Doma starejših občanov se načrtuje več raznolikih vsebin, vezanih na dejavnosti, ki jih starejši potrebujejo, kot so denimo stanovanjske skupine za starejše. Predviden je oskrbni center, ki bo omogočal raznolike storitve za starejše prebivalce na območju celotne občine.  Te storitve so povezane zlasti z zagotavljanjem obrokov in drugih storitev (pranje, likanje, vzdrževanja vrta, pripravo drv, nakup osnovnih dobrin, čiščenje …). Oskrbovani center  bo stičišče pomoči starejšim, ki bivajo doma v mestu in okoliških vaseh, vendar ne potrebujejo še storitve pomoči na domu, ampak samo posamezne podporne storitve po vzoru storitev socialnega servisa. Načrtuje se tudi multimodalen razvojni center za socialne inovacije za aktivno in zdravo starost, ki ga snujemo v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani. V delu stavbe se načrtuje tudi ureditev prostorov, namenjenim socialnim storitvam za bivalno enoto VDC Ajdovščina-Vipava – predvidena je vzpostavitev bivalne enote in prostorov za dnevno varstvo oseb uporabnikov VDC. Prostori za dnevno varstvo bodo na voljo tudi za osebe s posebnimi potrebami, zlasti tiste z motnjo v duševnem razvoju – zanje so predvideni prostori za začasno namestitev.

Nov Dom starejših občanov KresniceZagotavljanje kapacitet za različne oblike varstva, pomoči starejšim in ranljivim skupinam v občini je pomemben cilj in interes Občine Ajdovščina. Predlagane nove vsebine obstoječe stavbe Doma starejših občanov bodo omogočile zagotavljanje uravnotežene in kvalitetne socialno-varstvene infrastrukturne opremljenosti mesta, občine in tudi regije. »Želimo si, da programi, ki jih načrtujemo, dopolnijo ponudbo socialno-varstvenih storitev na našem območju,« izpostavlja župan Tadej Beočanin, ki se obenem veseli, da se je investicija v nov dom zaključila. »Veseli me, da se je investicija novega doma Kresnice uspešno zaključila in da so vsi stanovalci preseljeni. Želimo jim prijetno bivanje v novih prostorih. Kot Občina smo se maksimalno potrudili, da je investicija ugledala luč sveta in da smo vsaj deloma zaslužni na to, da se je uspešno izpeljala. Poleg novega doma, ki bo nudil najvišjo kakovost storitev za naše starostnike, želimo storitve za starejše še okrepiti. Nekdanji objekt Doma starejših je za to odlična priložnost, saj želimo tudi v prihodnje krepiti ponudbo socialno-varstvenih storitev na našem območju ter starejšim zagotavljati infrastrukturo in programe za kvalitetno, življenja polno starost