Novice

Značilnosti mestnih dreves

datum: 23.03.2023
kategorija: Zelena Ajdovščina

Projekt ozelenitve javnih površin v Ajdovščini in njeni okolici je v polnem teku. Zasajenih je že več kot 620 dreves in 140 grmovnic. Trenutno sajenje poteka v Lokarjevem parku ter starem mlinu. Ker imajo mestna drevesa svoje specifike, sajenje le-teh poteka v skladu s projektno dokumentacijo načrta krajinske arhitekture ter v sodelovanju z arboristično stroko.

tČe se sprehodite po Ajdovščini ali zapeljete s kolesom po novi kolesarski poti, ne boste spregledali na novo zasajenih dreves. V tem tednu je bilo v okviru projekta Ozelenitev javnih površin v Ajdovščini in njeni okolici posajenih več kot  626 dreves in 143 grmovnic.  Nadaljuje se s sajenjem  v Lokarjevem parku ter ob starim mlinu, kjer se sadijo lipovci.  Lipovec  je drevo, ki dobro prenaša urbano okolje. Njegovi listi so srčasti in za razliko od lipe skoraj brez dlačic na spodnji strani in manjši.

Čeprav 64 % površine naše občine pokrivajo gozdovi, so za mesto in predvsem za njene prebivalce pomembna tudi mestna drevesa. Ta predstavljajo del zelenega sistema mesta, njihovo vzdrževanje pa predstavlja del javne službe urejanj in čiščenja javnih površin. Mestno okolje je za rast dreves neugodno, na to vplivajo omejen prostor za rast korenin, zbitost zemlje, onesnaženost zraka, višje temperature zraka poleti in nižje pozimi, pogostejše bolezni in škodljivci, mehanske poškodbe in drugi dejavniki.

In kje se vzgojijo mestna drevesa?  Pri ozelenjevanju mest imajo veliko vlogo evropske drevesnice, od najmanjših do največjih. Da v drevesnici vzgojijo za nas "idealno" visokodebelno drevesno sadiko, standardno drevo, ki ga lahko sadimo v mestih glede na lokacijo in cilje za mestna drevesa, je potrebno drevo v drevesnici vzgajati vsaj 7 do 15 let ali celo bistveno več let! Drevesne sadike večjih dimenzij, ki so že vzgojene, so danes praviloma iz tujine. Ker so želje naročnikov izredno raznolike, je neverjetno, da je "na klik" mogoče dobiti skoraj vse. Drevesnice ponujajo tudi več kot 1.000 zgolj drevesnih vrst in sort. Zanimiv je tudi paradoks, da drevo nima sposobnosti premikanja, a v drevesnicah se drevesne sadike ves čas premika, včasih tedensko. To premikanje drevesnih sadik, ki je lahko znotraj ene parcele ali pa tudi čez več držav, se ponavlja vse tdokler drevesne sadike (želene velikosti, kvalitete in dimenzij) ne odreši kupec in jo odpelje v novi dom, ki je lahko več sto ali tisoč kilometrov vstran. Do novega posajenega drevesa ima kupec/novi lastnik/skupnost nenavadno visoka pričakovanja in želja je, da bi drevo raslo več desetletij ali celo stoletje in bilo ob tem ves čas "popolno".

Na območju Občine Ajdovščina se v skladu s projektno dokumentacijo načrta krajinske arhitekture, v prvi fazi sadi predvsem visokodebelne drevesne sadike, s koreninsko grudo, dimenzij 14/16 in 16/18 (kar pomeni obseg debla na višini 1 m). Visoko kakovostne drevesne sadike se je načrtovalo zato, ker se želi že od vsega začetka zagotoviti čim kvalitetnejše habituse mestnih dreves.  Na nekaterih lokacijah v Ajdovščini se sadi tudi protivetrne pasove z grmovnimi in drevesnimi vrstami s t. i. gozdarskimi sadikami. To so praviloma lokalno vzgojene dvoletne sadike avtohtonih drevesnih vrst, katerih velikost je odvisna od drevesne vrste (praviloma so to zelo tanka debla, višine 0,5 do 1,5 m višine).

V našem okolju smo priča prvemu tako obsežnemu primeru zasaditve dreves, zato sodelujemo z arboristko. Arboristi so strokovnjaki za drevesa v urbanem okolju. Mestno drevje namreč ni gozd, zato v primeru odstranitve ni potrebno poklicati gozdarjev, saj zanje pravila Zakona o gozdovih ne veljajo.