Novice

O vzdrževanju novih zasaditev

datum: 21.04.2023
kategorija: Zelena Ajdovščina

Nove zasaditve so se odlično prijele, drevesa in grmi brstijo in cvetijo, trajnice lepo poganjajo. Skrb za vzdrževanje so že prevzeli delavci Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina, ki spremljajo zasaditve in se sproti učijo, hkrati pa je podjetje Flora pripravilo tudi natančna navodila za vzdrževanje.

Nove zasaditve so že popisane in prevzete, od izvajalca, gorenjskega podjetja Flora, jih je prevzela Občina Ajdovščina ter jih nemudoma prepustila v oskrbo Komunalno stanovanjski družbi Ajdovščina. Vrtnarji ajdovske komunale že ves čas skrbno spremljajo potek zasaditev in pridobivajo informacije o vzdrževanju, negi novih zasaditev. Za prva tri leta velja začasni režim vzdrževanja, ki zahteva posebno pozornost in nego. S strani izvajalca so dobili natančna navodila, prav tako pa bodo arboristi v teh prvih, najbolj občutljivih letih, opravljali nadzore. Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina bo za potrebe vzdrževanja zaposlila dva nova sodelavca, javni razpis je že zaključen.

Zasaditve so se odlično prijele in že lepo poganjajo. Le nekaj malega dreves, grmovnic in trajnic ni dobro pognalo, te se bo nadomestilo jeseni. Vreme trenutno zelo dobro služi, vlage je dovolj, da ni potrebe po dodatnem zalivanju. So pa zalivalne vreče že v ajdovskem komunalnem podjetju, kjer so jih tudi že testirali – voda iz posamezne napolnjene vreče izteka kar 24 ur. Drevesa bo v poletni vročini potrebno zalivati enkrat na teden, grmovnice in trajnice pa verjetno še bolj pogosto, odvisno od potreb.