Novice

Zalivalne vreče so zelo koristne

datum: 19.06.2023
kategorija: Zelena Ajdovščina

Letos ni bil muhast zgolj april, pač pa je muhasta kar cela pomlad. Čeprav smo skoraj vsak dan deležni plohe, za novo zasajena drevesa to ni dovolj. Izkazalo se je, da je bila odločitev o dodatnem vlaženju zemlje okoli novih drevesc z zalivalnimi vrečami pravilna.

zalivalne vreče Zastirka in zbita zemlja ob deblih zelo počasi vpijata vodo. Da bi zalivanje s cevjo zaleglo, bi morali drevo zalivati vsaj 15- 20 minut. Zaradi časovnih prihrankov je tako prevladala odločitev za zalivalne vreče. Ob tem so se porajali pomisleki in vprašanja: ali bodo vreče zdržale burjo, kako morajo biti nameščene, kakšen bo izgled ... Zdaj je jasno, odločitev je bila prava. Po pregledu stanja dreves so vzdrževalci določenim drevesom namestili še drugo, dodatno zalivalno vrečo, ter jim tako zagotovili potrebne količine vode.

Zalivalne vreče za mestna drevesa in zalivanje mladih dreves

Vlažnost koreninske grude in talne podlage je izrednega pomena za uspešno vraščanje in nadaljnjo rast novih mestnih dreves. V primeru, da drevesa nujno potrebujejo zalivanje v obdobju začetnega vzdrževanja, lahko neizvajanje zalivanja povzroči odmiranje popkov, koncev stranskih vej in glavnega vrha, povzroči se zaostalosti v rasti, kateremu sledi manj ustrezen razvoj krošnje, z zavrtim glavnim vrhom in močnejšimi stranskimi vejami. Takšne krošnje pa ob pomanjkanju začetnega rednega vzdrževanja krošnje (prvih 25 let po sajenju) ali neustrezni oblikovalni rezi v odrasli dobi drevesa povzročajo več problematik, ki se jih z izvajanjem obrezovanja krošnje zelo težko popravlja.   Za zagotavljanje zalivanja mestnih dreves na javnih površinah se lahko izdela zalivalna kotanja, namesti plastična obroba (ki ima enak namen kot zalivalna kotanja) ali pa uporabi zalivalne/namakalne vreče.   Pri zalivalnih vrečah so le-te prvo leto po sajenju drevesa nameščene okoli debla, v času zalivalnega obdobja, po koncu poletja pa se snamejo. Če se oceni, da zalivanje drevo potrebuje še drugo in tretje leto, se zalivalne vreče namesti na oporne količke, saj se v drugem in tretjem letu koreninski sistem mladega drevesa že precej razširi. Kapaciteta zalivalnih vreč je od 50 – 70 l. Njihova prednost je, da se lahko hitro in pod večjim curkom napolnijo z vodo, nato pa zagotavljajo počasno sproščanje vode, ki zagotovi želeno globinsko namakanje. Izrednega pomena za ustrezen razvoj koreninskega sistema na dolgoročno želenih nivojih talne podlage, je občasno in takrat izdatno zalivanje. Prve registrirane zalivalne vreče za mestna drevesa so se pojavile na tržišču leta 1989. Danes jih uporabljajo številna evropska in tudi nekatera slovenska mesta, predvsem zaradi racionalizacije dela v času zalivanja in počasnejšega namakanja, ki lahko traja tudi do 8 ur, ter kontrole, da drevo res dobi določeno količino vode. V sklopu projekta Ozelenitev javnih površin Ajdovščine in njene okolice se je zagotovilo zalivalne vreče za vsa posajena drevesa. Vsaka zalivalna vreča je označena z logotipom projekta. Režim zalivanja ustreza t.i. začetnemu vzdrževanju in ga je potrebno prilagajati vremenskim razmeram, lokacijam ter vlažnosti tal.  Na terenu lahko že v jutranjih urah opazite ekipe, ki polnijo zalivalne vreče. Glede na količino posajenih dreves in smele načrte za nadaljevanje ozelenjevanja mesta in vasi bo potrebno ekipe za polnjenje zalivalnih vreč kmalu še okrepiti.   

Za zeleno Ajdovščino! Naj raste!