Prelomni dogodki

12. novembra 1561 so pričele delovati fužine ob Hublju
12. novembra leta 1561 je Cesar Ferdinand izdal koncesijo za dva plavža ob Hublju in v dolini Vodic. Vsebina je bila zapisana v posebnem Patentu. Na podlagi tega dokumenta so začele z delom fužine na Fužinah, kar pomeni začetek delovanja proizvodnih dejavnosti ob Hublju in temelj za vse kasneje industrijske dejavnosti Ajdovščine.
5. maja 1945 je bila v Ajdovščini ustanovljena prva slovenska vlada po 2. svetovni vojni
5. maja je bila v Ajdovščini ustanovljena prva slovenska vlada po 2. svetovni vojni. Občina Ajdovščina na ta dan praznuje svoj občinski praznik, v spomin na osvoboditev izpod fašizma in priključitev Primorske Sloveniji.
Bitka pri Mrzli reki, 5. in 6. september 394
Bitka pri Mrzli reki predstavlja prelomnico v zgodovini, ki ni zaznamovala le podobe doline in antičnega slovenskega prostora, temveč nadaljnji razvoj celega zahodnega sveta. Spopad je bil zaključek državljanske vojne med cesarjem Teodozijem in proticesarjem Evgenijem, v njem pa so pomembno vlogo odigrala številna barbarska ljudstva, ki so kot najemniška vojska sodelovala na obeh straneh. Bitka ni pomembna le za izid državljanske vojne, njen razplet je globoko zaznamoval versko podobo Evrope in sveta, saj si je s Teodozijevim uspehom krščanstvo utrlo zmagovito pot v zgodovino.
Požig vasi Cesta
Govor Alojza Bizjaka, slavnostnega govornika na proslavi ob 70. obletnici požiga vasi Cesta, junij 2014.