Športna društva

Balinarski klub Cesta
Balinarski klub Cesta je najbolj znan po balinarskem maratonu, ki ga že nekaj let zapored organizira v sklopu krajevnega praznika. Ima pa klub tudi odlične tekmovalce, predvsem pa v domačem kraju odlične pogoje za treninge in tekmovanja.
Društvo jadralnih padalcev Kovk
Društvo jadralnih padalcev KOVK Ajdovščina je bilo ustanovljeno 3.3.1994, potem ko je že leto prej delovalo kot sekcija pri aero klubu Josip Križaj. Člani društva so si kot glavne naloge zastavili: organiziranje šolanja jadralnih padalcev in pridobitev ustreznih dovoljenj - A-izpitov, dogovor z lastniki vzletnih in pristajalnih zemljišč, sodelovanje z drugimi JP društvi, . . .  Društvo od svojega nastanka skrbi za vzletišče Kovk in pristanek pri piceriji Anja. 
Društvo ljubiteljev starodobnih vozil Vipavska dolina
Člani so lastniki lepo urejenih starodobnih vozil. Skoraj vsa vozila imajo certifikat Zveze SVS, kar zagotavlja, da so vsa vozila pravilno in resnično lepo urejena. Enkrat letno organizira odmevno prireditev Rally Vipavska dolina, ki poteka prvo oziroma drugo soboto v maju.
Jamarsko društvo Danilo Remškar
Jamarska sekcija Hubelj pri planinskem društvu Ajdovščina je bila ustanovljena 20. 1. 1975. Pobudnik ustanovitve je bil Danilo Remškar, po katerem se klub danes tudi imenuje. 
Klub Šport-ani
Klub SPD je začel s svojim delovanjem poleti 2013, pod okriljem Nike Novinec in Iris Batista, ter imenom Klub Šport-ani. Kasneje se je klub preimenoval ter malce spremenil nabor dejavnosti.
Planinsko društvo Ajdovščina
Planinsko društvo Ajdovščina sodi med najstarejša slovenska planinska društva. Od svojih začetkov je izpolnjevalo zastavljene naloge, povezovalo planince različnih starosti in interesov, vodilo pohode in izlete po znanih in manj znanih poteh, skrbelo za planinske poti in kažipote v naši okolici, urejalo, obnavljalo in dograjevalo je obe koči, to je kočo na Čavnu in pod Golaki. V letu 2023 je društvo praznovalo 120 obletnico delovanja. 
Planinsko društvo Križna Gora
 Planinsko društvo Križna gora je bilo ustanovljeno leta 1996. Osrednje poslanstvo društva je organizacija planinskih izletov ter skrb za naravo. 
Plavalni klub Ajdovščina
Plavalni klub Ajdovščina, član Plavalne zveze Slovenije in Športne zveze Ajdovščina, je pričel z delovanjem v sredini septembra s prireditvijo, kjer smo namen delovanja kluba tudi uradno predstavili. Gostili smo vrhunska plavalca Matjaža Markiča in Emila Tahiroviča.
Skakalni klub POK (Predmeja - Otlica - Kovk)
Preveč je bilo besed, pogovorov in pozabljenih obljub, preidimo k dejanjem. Le dejanja in trda gorjanska volja nas bodo pripeljala do uspeha. Že v zimskem času sem imel občutek, da se nekaj dogaja, čutiti je bilo nekaj novega in res kuhalo se je…vsak s svojimi idejami, mislimi in pogledi na smučarske skoke. Po nekaj dneh pogovorov smo stopili skupaj in se dogovorili da ustanovimo skakalni klub.
Športna zveza Ajdovščina
Športna zveza Ajdovščina je osrednja društvena športna organizacija v občini Ajdovščina in sočasno krovna organizacija društveno organiziranega športa v občini. Deluje na principu prostovoljnosti, samostojnosti in nepridobitnemu združevanju posameznikov, športnih društev in klubov. Le ti se združujejo zaradi skupno določenih interesov in oblikujejo tako politiko, ki pomaga krepiti temelje organiziranosti športa.
Športno društvo Rekreativček
Športno društvo Rekreativček je bilo ustanovljeno v letu 2007 na pobudo dveh diplomantov Fakultete za šport. Namen društva je skrbeti za športno rekreativno dejavnost otrok in odraslih v občini Ajdovščina in njeni okolici.