Turizem

Ajdovščina, izhodišče mnogih poti
Rodovitna in vinorodna Vipavska dolina je že od nekdaj vabila človeka, da se je v njej naseljeval. Zgodovinarji domnevajo, da je bila naseljena že v času pred našim štetjem, morda celo v mlajši kameni dobi. Velik razcvet je doživela v času rimskega imperija, o čemer priča vrsta najdišč.
Enotni spletni turistični portal Vipavska dolina
 Decembra 2016 je na spletu oživel enotni turistični portal Vipavska dolina. 
Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina
 Od 1. julija 2020 naprej za razvoj turizma, spodbujanje celovite turistične ponudbe, turistično informacijsko dejavnost in turistično promocijo Vipavske doline skrbi Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina. 
TIC Ajdovščina
Na TIC Ajdovščina vam bodo prijazna dekleta ponudila vse informacije, ki jih potrebujete za izlet ali pa počitnice v Ajdovščini. Pisarna TIC Ajdovščina se nahaja na Prešernovi ulici v Ajdovščini.
Zelena shema
Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je nacionalni program in certifikacijska shema, ki pod  krovno znamko SLOVENIA GREEN združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja in skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira. V shemo so vključene tako destinacije kot ponudniki. Občina Ajdovščina se je v shemo skupaj z Občino Vipava vključila že leta 2016 kot destinacija Vipavska dolina in leta 2017 prejela srebrni znak. Ob ponovni presoji v letu 2020, je bila Občina Ajdovščina ocenjena kot samostojna destinacija in je ponovno prejela srebni znak Slovenia Green.